Чи таки перемога? – “Нафтогаз” домігся компенсації від “Газпрому”

Стокгольмський арбітражний суд виніс рішення на користь Нафтогазу у процесі з Газпромом. Таким чином, останній має сплатити  компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку погоджених обсягів газу для транзиту. Проте, для України ще рано святкувати, повідомляє “Інвестор”.

Рішенням суду завершено наймасштабнішу суперечку в історії Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма. Зустрічні вимоги сторін обчислювалися десятками мільярдів доларів. Тому перемога української сторони над російським енергетичним гігантом стане символічною.

За рішеннями суду Нафтогаз домігся чимало. Зокрема, це компенсація, яка після сплати усіх боргів має бути у сумі 2,56 млрд доларів. Відповідно до рішення було зменшено ціну на газ (з 485 до 352 доларів за тисячу кубів), обсяги для закупівлі (від 4 до 5 млрд. кубів), українська сторона не сплачуватиме кошти за поставки газу на тимчасово непідконтрольні території, а також знято заборону на реекспорт газу. Хоча для Нафтогазу відмовили у перегляді цін на транзит газу.

Здавалося б, це повна перемога над Газпромом, якби не одне але. Російська компанія є не просто бізнес-структурою, а одним із інструментів державної політики Кремля. Відповідно до цього, Газпром не визнає програшу, а захищатиме свої права усіма доступними засобами.

Українські урядовці були досить оптимістично налаштовані щодо виконання умов через те, що суд призначив пеню за несплату боргу у розмірі 500 млн. дол. США, що нараховуватиметься кожного дня затримки. Проте, відповідь Газпрому не забарилась. Компанія повернула на рахунок Нафтогазу аванс за експорт газу передбаченого умовами рішення.

“З 1 березня поставок газу для НАК “Нафтогаз” не буде”,

– заявив заступник голови Газпрому Олександр Медведєв. Він пояснив це відсутністю погодженого додатку до контракту на постачання газу до України. Також, звісно, не відбулось ніяких виплат на рахунки Нафтогазу.

Таким чином, попри перемогу в суді українська компанія продовжує боротьбу. Хоч не виконання умов суду Газпромом має і позитивну сторону.  Європейські партнери ще раз пересвідчаться, що Російська компанія ненадійний і невигідний партнер.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *