Site icon ІНВЕСТОР-ЮА

Премʼєр Естонії Кая Каллас йде у відставку разом з усім урядом

У понеділок, 15 липня, о 8:30 уряд Естонії на чолі з Каєю Каллас премʼєр-міністрка і весь уряд подали у відставку. Після цього Каллас подала заяву про відставку президенту Алару Карісу. Очікується, що естонська посадовиця стане верховною представницею ЄС із закордонних справ і політики безпеки.

Про це повідомило естонське видання ERR.

Наголошується, що Каллас виконуватиме обовʼязки прем’єр-міністерки до моменту призначення нового уряду. Вона також сподівається, що новий уряд сформують найближчим часом.

Каллас стала прем’єркою Естонії у січні 2021 року. За словами посадовиці, час її правління в уряді був дуже складним. Каллас розпочала роботу в розпал кризи пандемії коронавірусу.

«Я, напевно, єдиний премʼєр-міністр, який пройшов шлях від присяги відразу до засідання уряду, де рішення повинні були ухвалюватися негайно. Не було абсолютно жодного “пільгового періоду”», – каже вона.

Окрім «ковідної кризи», відбулась енергетична криза, війна в Україні та рецесія. Каллас задоволений тим, що, окрім кризи, їй разом з урядом вдалося значно розвинути Естонію, прийняти рішення, які раніше не приймалися. Йдеться, наприклад, про перехід на естонськомовну освіту.

«Ми добре впоралися. Крім того, економічне зростання в цей час становило понад 7%, майже 8%, у той час, як у наших сусідів – від 2% до 4%», – додала премʼєрка.

Exit mobile version