Site icon ІНВЕСТОР-ЮА

За чотири місяці кількість українців, які оголосили себе банкрутами, зросла відвічі

За останні чотири місяці в Україні суттєво зросла кількість справ про банкрутство фізичних осіб – з початку року відкрито 651 справу, що вже перевищує показник за весь минулий рік (575 справ).

Про це повідомляє «Опендатабот» із посиланням на дані Верховного суду.

Зростання кількості банкрутств спостерігається переважно серед осіб віком 25-45 років, які становлять 64,1% від загальної кількості. Серед осіб старших за 45 років зафіксовано 28,7% таких випадків. Статистика за гендерним показником вказує на майже рівний розподіл: 51% банкрутів – жінки, а 48% – чоловіки.

Найбільше справ відкрито у Києві – 95 випадків (15%), за ним йде Київська область із 58 справами (9%) та Дніпропетровська область із 53 випадками (8%).

Експерт із арбітражного управління Денис Лихопьок пояснює, що така динаміка може бути наслідком «відкладеного попиту». Протягом понад року в Україні діяв мораторій на стягнення більшості боргів, і його скасування стимулювало боржників шукати способи вирішення фінансових проблем через процедуру неплатоспроможності.

Ці зміни відбуваються на тлі загальної тенденції до зменшення закриття компаній у 2023 році – їх закривається втричі менше, ніж до початку повномасштабної війни.

Exit mobile version