Єврокомісія виступила із критикою”податкових оаз” в ЄС

Під критику потрапили ряд європейських країн, що проводять “агресивну” податкову політику. Як зазначають в Єврокомісії вони порушують умови конкуренції на внутрішньому ринку, повідомляє “Інвестор”.

У звіті Єврокомісії, який оприлюднили в середу, 7 березня критикували такі країни як Бельгія, Кіпр, Угорщина, Ірландія, Люксембург, Мальта та Нідерланди. 

Податкова політика цих країн “підриває справедливість і однакові умови для конкуренції на нашому внутрішньому ринку”,

– заявив єврокомісар із економічних та монетарних питань П’єр Московісі.

Минулого року міністри фінансів держав-членів ЄС затвердили чорний список так званих “податкових гаваней”, які використовуються для ухилення від сплати податків. До цього списку увійшли такі держави, як Об’єднані Арабські Емірати, Південна Корея, Бахрейн, Туніс і Панама. Окрім того, до чорного списку потрапили такі країни та території, як Американське Самоа, Барбадос, Гренада, Гуам, Макао, Маршаллові острови, Монголія, Намібія, Палау, Сент-Люсія, Самоа та Тринідад і Тобаго. Ще 47 держав світу перебувають у так званому “сірому списку”.

Зазначимо, що попри здавалося б єдність ЄС, податкова політика багатьох країн відзначається відносною свободою. Такі дії уже довгий час обговорюються в союзі, адже ті країни які не є потужними виробниками та експортерами, розпочали так званий податковий бізнес. Вони знижують рівень оподаткування для того, щоб привабити на свою територію великі компанії. Подібні дії спричиняють збитки іншим державам, через відтік капіталу з їхньої території.

Каталізувала ці питання ситуація з Ірландією, котра має одні з найнижчих податкових ставок в Європі, і вона надавала значні податкові пільги для компанії Apple. Внаслідок такої діяльності компанія недосплатила близько 13 млрд. євро.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *