“Газпром” на початку року скоротив транзит газу через Україну майже на третину

Російський “Газпром” знизив транзит газу через Україну приблизно з 180 млн куб. м на добу наприкінці грудня до 130 млн куб. м на добу на початку січня. Про це глава “Оператора ГТС України” Сергій Макогон написав у Facebook 6 січня вранці.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Коментар:Оператор ГТС України готовий забезпечити більший обсяг транзиту в разі відповідних заявок “Газпрому“, ─ зазначив Макогон. 

Як повідомлялося, укладений у 2009 році транзитний контракт між “Нафтогазом України” та “Газпромом” закінчився вранці 1 січня 2020 року.

Новий договір між компаніями на організацію транспортування, транспортну угоду між “Нафтогазом” і “Оператором ГТС України”, а також міжоператорську угоду між ОГТСУ та “Газпромом” було підписано 30 грудня 2019 року.

Контракт передбачає транзит до 2020 року мінімум 65 млрд куб. м російського газу, що в добовому обчисленні становить 178 млн куб. м. У 2021-2024 роках транзит має становити по 40 млрд куб. м. Оплата зазначених об’ємів є гарантованою навіть у разі меншого прокачування через ГТС України.

Джерело: сайт Главком

Читайте також: Народний синоптик розповів, коли в Україні чекати снігопадів і морозів