“На житло до 60 кв.м”: як змінюють податки на нерухомість в Україні

В Україні можуть змінити правила нарахування податку на нерухомість і відв’язати його від метражу житла.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Деталі: На сьогоднішній день суми податку на нерухомість розраховуються в залежності від площі квартир і будинків, однак це не відповідає практиці розвинених країн, заявив глава податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Не можна обкладати податком нерухомість, виходячи з її метражу. Якщо ми звернемося до історії, то у нас був очажний збір, був податок на вікна, і зараз у нас є податок на “метри”. Це абсолютно не відповідає економічній вартості об’єкта і не відповідає практиці розвинених країн, – зазначив Гетманцев.

За словами Гетманцева, податок на нерухомість повинен бути прив’язаний до економічної вартості об’єкта.

У Верховній Раді готують законопроект, який змінить схему розрахунку податку, проте коли запрацює нова система поки невідомо.

Квартири площею більше 60 кв. м і будинки площею понад 120 кв. м. У обчисленнях враховується загальна площа нерухомості, а не житлова. Податок сплачується за “зайві” квадрати.

Наприклад, якщо у власності квартира площею 75 кв. м, сплатити необхідно буде за 15 кв. м (75-60 = 15).

Також існує так званий “податок на розкіш”. Він сплачується у разі, якщо площа квартири більше 300 кв. м, а будинку – понад 600 кв. м. У такому випадку сума податку зростає на 25 тисяч гривень за кожен такий об’єкт.

Раніше у Міністерстві фінансів України заявили, що в Державному реєстрі прав на нерухоме майно відсутні близько 40% об’єктів. У зв’язку з цим, місцеві бюджети втрачають 2 млрд гривень щорічно через несплату податку на нерухоме житлове та нежитлове майно.

Джерело: сайт Час-Дій

Читайте також: В Україні подорожчав долар: актуальний курс на 15 червня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *