“Ой у лузі червона калина”: в Україні з’являться монети з новим дизайном номіналом 5 і 10 гривень

В Україні презентували пам’ятні монети “Ой, у лузі червона калина” номіналом 5 грн (нейзильбер) та 10 грн (срібло). Монети введені в обіг відсьогодні, 18 липня. На них зображено українських воїнів різних епох, які піднімають кущ калини у формі карти України.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Про це повідомив Національний банк України (НБУ).

“Ці пам’ятні монети є одними з перших, які вводяться в обіг з початку війни. Вони присвячені українській пісні, яка після віроломного нападу російських військ на Україну зазвучала з новою силою і стала сучасним символом протистояння російській військовій агресії”, – зазначили в НБУ.

Монети “Ой у лузі червона калина” входять до нової серії НБУ “Безсмертна моя Україна”. Їхній дизайн розробив київський художник Дмитро Кривоніс.

На аверсі монет у центрі розміщено стилізовану композицію, на якій захисники різних поколінь: козак, січовий стрілок та сучасний воїн Збройних Сил України піднімають калину – символ України. На реверсі монет у центрі зображена гілка з листком та ягодами калини.

Читайте також: У Приват24 з’явилася нова послуга

Загалом випущено 175 тис. 5-гривнених монет із нейзильберу. Додатково – 75 тис. штук у сувенірній упаковці. Тираж 10-гривневих срібних монет є значно меншим, він становить 5 тис. штук.

Придбати монети можна буде у банків-дистриб’юторів із продажу пам’ятних монет та сувенірної продукції:

  • Укргазбанк;
  • Радабанк;
  • ТаскомБанк;
  • Приватбанк.