Північна Корея передає рф близько 3 млн снарядів на рік – The Times

Північна Корея постачає до росії близько 3 млн снарядів на рік – це половина всіх боєприпасів, які російська армія використовує на війні в Україні.

Про це повідомляє The Times з посиланням на джерела у західній розвідці.

За їхніми даними, незважаючи на погану якість боєприпасів з КНДР, їхня загальна кількість дозволила російським військам вгамувати «снарядний голод» і досягти успіхів на фронті, таких як захоплення Вугледара.

Глава української розвідки Кирило Буданов заявляв, що постачання снарядів із КНДР дає перевагу росії на полі бою.

«Наша найбільша проблема із усіх цих союзників росії – це Північна Корея. Тому що з тим обсягом військової продукції, яку вони постачають, вони фактично впливають на інтенсивність бойових дій», – говорив він.

Наприкінці червня The Washington Post писав, що Північна Корея поставила до росії близько 1,6 млн артилерійських снарядів із серпня минулого року до січня 2024 року. Такі дані видання наводило з посиланням на дослідження Аналітичного центру перспективних оборонних досліджень (C4ADS) та джерела у російській транспортній компанії.

У період із серпня по січень із двох портів на Далекому Сході до 16 населених пунктів на кордоні з Україною було доставлено 74 000 метричних тонн вибухівки, що відповідає вазі 1,6 млн артилерійських снарядів того типу, який росія використала у війні.

За даними C4ADS, ці вантажі маркувалися як боєприпаси, хоча в документації вони значилися як вибухові речовини. Згідно з аналізом видання, саме в цей період російські вантажні судна курсували між Далеким Сходом та КНДР.

Міністр оборони Південної Кореї Сін Вон Сік стверджує, що у відповідь на надання снарядів росія вже постачає в Пхеньян танки, літаки і технології для створення супутників-шпигунів. У США зазначали, що, окрім цього, Кім розраховує отримати від путіна технології далекобійної ядерної ракети.