Чи буде падіння гривні восени – прогноз НБУ

Економіка України починає виходити з кризи, але все ще потребує стимулюючої монетарної політики.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Деталі: Національний банк України з початку осені прогнозує входження інфляції в цільовий діапазон 5% +/- 1 процентний пункт до кінця року у зв’язку з поступовим відновленням світової економіки та зростанням цін на енергоресурси.

Коментар: Динаміка базової інфляції була стриманою. Пожвавлення споживчого попиту, а також подорожчання палива і природного газу, яке відображає тенденції світових ринків, врівноважувалися сезонною корекцією цін на продукти харчування“, – сказано в НБУ.

Деталі: Відзначається, що подальша динаміка інфляції буде залежати від темпів економічного відновлення. Зокрема, показники імпорту, роздрібного товарообігу, витрат громадян на внутрішній туризм, нерухомість і автомобілів свідчать про подальше відновлення споживчого попиту, яке, ймовірно, триватиме і в найближчі місяці. Монетарна політика Національного банку і фіскальні стимули уряду для економіки підтримують цей тренд.

Водночас поступове одужання світової економіки від коронакризи й надалі буде штовхати ціни на енергоресурси вгору. Вагомим внеском в загальний показник інфляції також буде статистичний ефект низької бази порівняння, що склалася в останні місяці минулого року. Все це дає підстави для входження інфляції в цільовий діапазон до кінця року.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Українська мінімалка стала найвищою після Прибалтики на пострадянському просторі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *