“Євро чи долар”: яку валюту краще купувати під час кризи

Українці завжди надавали перевагу американському долару як способі зберегти заощадження. Проте криза показує, що євро може бути кращою альтернативою. 

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Деталі: Коли всі навколо прогнозують падіння гривні через пандемію коронавірусу, зрозуміло, що українці хочуть зберегти свої заощадження, перетворивши гривню у долар чи євро. Аналітик Михайло Федоров розповів чому євро зараз краще за долар.

Євро як єдину валюту в Європейському Союзі запустили у 2002 році. Сам факт її появи — це виклик американському долару. Адже економіка Європи за величиною тотожна з економікою США. Тож євро як ще одна світова резервна валюта виступає конкурентом долару.

Євро на початку 2000-х зростав у ціні, а долар падав. До прикладу у 2002 курс був 0,86 долара за євро, а у 2008 зріс до 1,6. Але боргова криза 2014, яка зачепила Європу все ж послабила євро.

Та попри це євро зміцнювався і потроху витісняв долар у всьому світі. Наприклад, якщо на початку нульових в резервах світових центробанків частка євро становила 18%, то до 2008 року вона зросла до 26%. Водночас частка долара в центральних банках по всьому світу впала з 72% до 64%.

ЄС не поступається США в ключових питаннях — як за розвитком економіки, так і за розвиненістю політичної та правової систем. Тому і валюта ЄС нічим не гірша за долари. З боку капіталів і ризиків Європа також була і є не гіршою за Америку.

У Європи розвинене виробництво, сфера послуг і фінансовий сектор. І, що ще дуже важливо, — у Європи немає і не було значного дефіциту торгового балансу.

Європа живе власним коштом. У неї немає такої історії — типу виробництва знаходяться в Китаї, а споживачі послуг і розміщення фінансів ще деінде. Європейська економіка з фінансової точки зору самодостатня і не має перекосів як економіки США або Китаю.

Це дуже важливо зараз на фоні напруженості у відносинах США та Китаю.

Джерело: 24 канал

Читайте також: Київська школа економіки опублікувала прогноз курсу долара

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *