Китай витрачає мільярди на проросійську дезінформацію

Спеціальний представник США заявив, що Захід не поспішає з реакцією на те, що Китай витрачає мільярди в усьому світі на поширення дезінформації, включно з повідомленнями, які повністю співзвучні пропаганді росії щодо України. Про це пише The Guardian.

Так, це зауваження зробив Джеймс Рубін, координатор Global Engagement Center, органу Державного департаменту США, створеного для викриття та протидії іноземній пропаганді та дезінформації.

«Колодязь був отруєний китайською та російською дезінформацією — це згубно», — сказав Рубін.

Він зазначив, що метою його роботи було не просто пасивне спростування російсько-китайської дезінформації щодо України, а й перехід до активного наступу, закликаючи країни не давати притулок тим, хто був викритий у поширенні дезінформації.

Рубін стверджує, що росія і Китай витрачають мільярди доларів на маніпулювання інформацією. Водночас координатор вказав, що Пекін працює в усьому світі й витрачає більше, ніж москва.

«Ми як нація і Захід повільно реагували, і це справедливе судження, що ми зіткнулися з дуже, дуже великим викликом. У комунікаційному просторі вирівнювання між Китаєм і росією майже завершено», — сказав він журналістам.

За його словами, Китай «повторює й оприлюднює аргументи росії про війну, що її розпочало НАТО».

Рубін також визнав розчарування тим, що «деякі країни глобального півдня не можуть навіть визнати, що це вторгнення, не кажучи вже про те, на чиєму боці вони».

«Для деяких країн Африки, для деяких країн Азії Україна — це далека війна. Вони вважають, що не отримують достатньо уваги Заходу, і крапка. Це змушує деяких із них дивитися на цю війну крізь цю призму».