Нацбанк випустив нову срібну пам’ятну монету (фото)

Національний банк України з 15 грудня вводить в обіг пам’ятну монету “Україна-Білорусь. Духовна спадщина – Ірмологіон”. Тираж срібних монет – 2,5 тисячі штук.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Що символізує монета

Монету присвятили спадщині давньої духовної пісенної традиції, яка панувала з кінця XVI cтоліття на всій етнічній території українців та білорусів, – нотованим збірникам різних жанрів літургійного співу – ірмологіонам.

В Ірмологіоні – першій нотованій книзі, було зібрано ірмоси як мелодичні та ритмічні моделі для тропарів канонів, звідси його масове поширення – як у церковній практиці, так і в навчальній. Слова в поетичному тексті нанизуються на нитку, як перли в коралях, чергуючись як мотиви орнаменту. Ірмологіони складалися в монастирях, катедральних соборах, парафіяльних церквах. Значна частина збережених ірмологіонів – рукописна. На початку ХVIII століття стали видаватися друковані нотні ірмологіони.

Як виглядає монета?

На аверсі монети вгорі розташовано напис “Україна”, під яким стилізовано зображено позолочену сторінку (локальна позолота) Супрасльського ірмологіону (1598-1601 роки) – найдавнішого нотолінійного рукопису, джерела літургійної спадщини й музики Київської Церкви, що зберігається в Національній бібліотеці України імені Вернадського; ліворуч від сторінки – малий Державний Герб України, під яким рік карбування – 2020; номінал “20 гривень” (праворуч від сторінки).

На реверсі монети у центрі зображено наповнений певною ритмікою, об’ємністю фігур хористів, які співають по нотах, фрагмент ікони “Воздвиження Чесного Хреста з родиною Яна Собеського” (1670-1689 роки), що зберігається в Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького, та розміщено: стилізовані написи: “Збірник церковних піснеспівів Ірмологіон” (угорі) та ноти (під зображенням хористів).

Джерело: сайт Час-Дій.

Читайте також: Вихідні в січні 2021: скільки будуть відпочивати українці