“Не за пропискою”: як українцям змінити свою виборчу адресу

Цього року українці можуть змінювати місце голосування на місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Деталі: Аби проголосувати за місцем проживання, а не реєстрації, виборчу адресу потрібно встигнути змінити до 10 вересня. Станом на 7 вересня вже близько 30 тисяч виборців по всій країні змінили виборчу адресу. 

Коментар: Зміна виборчої адреси доступна всім, проте варто зважати на регіональну специфіку в умовах пандемії коронавірусу. В окремих регіонах у зв’язку з карантином введені обмеження, наприклад, на особисте звернення для того, щоб громадяни не приходили фізично та не створювали зайвих скупчень людей“, – розповіла очільниця правління громадської організації “Опора” Ольга Айвазовська.

Деталі: Також існує можливість звернутися за зміною адреси онлайн через сайт Державного реєстру виборців, якщо у вас є електронний підпис. Додається, що станом на 7 вересня, менш як 30 тисяч виборців по всій країні змінили виборчу адресу.

Якщо у вас немає ЕЦП і ви користуєтесь додатком Приват24, вам треба здійснити кілька кроків для отримання електронного цифрового підпису (ЕЦП):

  1. Зайти у вкладку “Всі послуги” та вибрати “Бізнес”, де обрати “Завантажити електронний сертифікат”.
  2. Підтвердити дані та завантажити ЕЦП собі на комп’ютер, адже він буде необхідний вам для верифікації на сайті Державного реєстру виборців.

Якщо ж ЕЦП у вас вже є, ви одразу переходите на сайт Державного реєстру виборців та заходите в особистий кабінет.

  1. Необхідно обрати вкладку “Заяви, запити” та авторизуватись за допомогою електронного цифрового підпису.
  2. Підтвердити свої ідентифікаційні дані.
  3. Обрати “Звернення щодо зміни виборчої адреси”, після чого створити відповідну заяву, обравши вид “Щодо зміни виборчої адреси”.
  4. Обрати опцію “Фактичне проживання” та ввести вашу фактичну адресу, далі натиснути “подати заявку” та підписати її своїм ЕЦП.

Ви отримаєте два листи від відділу ведення Державного реєстру виборців: один про те, що ви подали заявку про зміну виборчої адреси, а другий (протягом доби-двох) — про те, що вона змінена. Всі деталі щодо виборчої дільниці будуть у другому листі.

Джерело: сайт Суспільне

Читайте також: Як буде проходити голосування під час пандемії: відповідь експерта

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *