Радіодиктант національної єдності 2023 відбудеться 27 жовтня

Саме 27 жовтня, згідно з Указом Президента, відтепер відзначатимуть День української писемності та мови. Вперше Радіодиктант національної єдності провели у 2000 році. Пише Голос-Інфо.

Традиційною датою було 9 листопада – День української писемності та мови, що збігається з церковним святом преподобного Нестора Літописця. Однак цьогоріч свято, через перехід на новий церковний календар, перенесли на 27 жовтня. А тому відбулися зміни й в часі проведення заходу.

За 23 роки свого існування Радіодиктант встиг стати наймасовішим флешмобом, який об’єднує українців і знавців української мови по всьому світу. Зокрема, минулоріч його писали понад пів мільйона осіб різного віку й професій на шести континентах планети (разом з ученими на станції “Академік Вернадський” в Антарктиді). А на перевірку тексту на “Українське Радіо” надійшло понад 30 тисяч електронних листів і майже 10 тисяч паперових.

“Для нас особливо важливо зараз об’єднати всіх наших земляків. Тих, хто був змушений покинути свої домівки й виїхати за кордон, тих, хто лишився, попри небезпеку, і тих, хто перебуває на тимчасово окупованих територіях”, – зазначив член правління “Суспільного Мовлення” Дмитро Хоркін.

Зазначається, що за годину прямого ефіру відбудуться включення з різних точок України, де люди в безпечних місцях писатимуть радіодиктант разом з усім світом, зокрема й на фронті (якщо воїни матимуть таку можливість).

Цьогоріч Радіодиктант називатиметься «Дороги України». Авторкою тексту Радіодиктанту стала поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Читатиме актор, театральний режисер, виконавець ролі Івана Довбуша у популярному фільмі «Довбуш» Олексій Гнатковський.

Отже, для того, щоб написати Радіодиктант національної єдності-2023 27 жовтня об 11:00 год за київським часом увімкніть зручний для вас майданчик трансляції:

  • на хвилях “Українського Радіо” та “Радіо Культура”,
  • на YouTube-каналі “Українського Радіо”;
  • на Facebook-сторінках “Суспільного”;
  • в ефірі телеканалу “Суспільне Культура”.