Російські акції показали найгірший результат у світі в 2022 році – Bloomberg

Вторгнення рф в Україну обвалило російські акції в лютому, і майже через 10 місяців потенціал їх відновлення невисокий. Про це пише сайт mind з посиланням на Bloomberg.

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS

Панічні розпродажі після початку війни в Україні обвалил ринок акцій до багаторічних мінімумів і призвели до рекордної паузи в торгах.

Російський фондовий індекс РТС, деномінований у доларах, упав протягом року майже на 35%. Це найгірший результат у перерахунку на національні валюти серед 92 індексів, які відстежує Bloomberg, і третій найгірший – у перерахунку на долари.

Індекс Мосбіржі, що розраховується в рублях, впав на 44%, і стоїть на порозі найбільшого обвалу з 2008 року, пише агентство.

Російські акції були виключені з глобальних індексів, а біржові фонди, що відстежують акції країни, були або заморожені, або закриті. Місцеві інвестори не змогли врятувати внутрішній ринок від спаду, спричиненого війною, навіть незважаючи на те, що більшості іноземців досі заборонено продавати місцеві акції, якими вони володіють.

Зі зростанням напруженості через війну можуть бути нові втрати на біржах, прогнозує видання.

«Російські акції відображають похмурі перспективи, оскільки західні санкції починають тиснути на національну економіку, – сказав Пьотр Матис, старший валютний аналітик InTouch Capital Markets Ltd. – Перспектива глобального спаду протягом наступних кількох кварталів не віщує нічого доброго для російської нафти, особливо тоді, коли Євросоюз докладає всіх зусиль, щоб зменшити свою залежність від російських товарів».

Євросоюз і G7 домовилися заборонити компаніям із західних країн надавати ключові послуги, зокрема страхування, для суден, що перевозять російську нафту, якщо вона була придбана вище верхньої межі ціни в $60 за барель.

ПАТ «Лукойл» і ПАТ «Газпром», найвагоміші учасники індексу MOEX, цього року впали на 30% і 53% відповідно. Тим часом найбільший банк, зареєстрований на біржі, ПАТ «Сбєрбанк росії» впав на 54% через міжнародні санкції, які вплинули на все, починаючи від можливості рф отримати доступ до іноземних резервів і закінчуючи системою SWIFT.