Сьогодні у світі з’явилася нова незалежна держава (фото, відео)

Сьогодні стали відомі підсумки референдуму в регіоні Бугенвіль, який голосував за здобуття незалежності від Папуа-Нової Гвінеї. За результатами волевиявлення переважна більшість виборців підтримала ідею незалежності.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Голосування розпочалося ще 23 листопада. Сьогодні стали відомі остаточні результати, згідно з якими 98% з 181 067 голосів підтримали незалежність, заявила голова Комісії з референдуму Бугенвіля Берті Ахерн. В той же час, тільки 3043 виборці підтримали варіант залишитися частиною Папуа-Нової Гвінеї з більшою автономією.

Результат референдуму повинен бути ратифікований Національним парламентом Папуа-Нової Гвінеї, де є певна протидія цьому кроку. Але масштаб перемоги з боку незалежності посилить тиск на Порт-Морсбі, щоб найімовірніше змусить їх визнати результат.

Частка “секонд-хенду” на українському авторинку — 92%

Це голосування є ключовою частиною мирної угоди 2001 р., досягнутої після десятирічної війни між повстанцями Бугенвіля, бійцями Папуа-Нової Гвінеї та іноземними найманцями, яка закінчилася в 1998 році і забрала близько 20 тис життів.

Виступаючи в Буці, Агерн закликала всі сторони визнати результат і заявила, що голосування стосується “вашого миру, вашої історії та вашого майбутнього” і заявила, що щойно відбулася “перемога пера над зброєю”.

Насильство в Бугенвілі розпочалося наприкінці 1980-х, і було спричинене конфліктом через величезну шахту мідного відкритого типу на Пангуні.

Шахта дозволяла добре заробляти Папуа-Новій Гвінеї на експорті, але в Бугенвілі відчули, що вони не отримують ніякої користі, і обурилися забрудненням навколишнього середовища та порушенням їхнього традиційного способу життя.

Шахта залишилася закритою з часу конфлікту. Деякі вважають, що це може забезпечити джерело доходу для Бугенвіля, якщо він стане незалежним.

Читайте також: “Припиніть кивати головою!”: Зеленський під час перемовин жорстко осадив Лаврова

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *