США підтвердили виділення Україні $12,6 млрд

США зобов’язалися до вересня надати Україні понад 10 млрд доларів бюджетної підтримки, ще 1,5 млрд виділили на швидке відновлення, а 1,1 млрд доларів — на енергетичний сектор України та Молдови.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль після зустрічі з міністеркою фінансів США Джанет Єллен у Києві.

Про початок виділення близько 9,9 млрд доларів на бюджетну підтримку українського уряду Держдепартамент США оголосив 24 лютого. Також повідомлялося про початок роботи з надання Києву 250 млн доларів на потреби галузі енергетики.

Єллен на брифінгу зазначила, що від початку повномасштабного вторгнення росії допомога Україні від США у сфері безпеки, економіки, гуманітарної та соціальної підтримки становить уже орієнтовно 50 млрд доларів.

Зокрема, за її словами, 14 млрд доларів США вже надали на підтримку економічної стійкості України, і найближчим часом планують надати ще 8 млрд на підтримку в цій сфері (із 9,9 млрд, анонсованих раніше).

«США — серед лідерів за рівнем наданої фінансової допомоги Україні. Радію можливості обговорити цей напрямок підтримки особисто з міністеркою фінансів Сполучених Штатів Джанет Єллен», — написав український прем’єр.

Також під час зустрічі Шмигаль та Єллен обговорили фінансовий і санкційний тиск на росію, конфіскацію заморожених російських активів і страхування воєнних ризиків.