Болгарія відновлює виробництво 122-мм снарядів для ЗСУ – NYT

У Болгарії вирішили відновити виробництво артилерійських боєприпасів на підприємстві, яке не працювало декілька десятиліть. Йдеться про налагодження виготовлення 122-міліметрових снарядів радянського зразка.

Їх поставлятимуть виключно для Збройних Сил України, повідомляє Мілітарний з посиланням на The New York Times.

Болгарський завод у місті Костенц, що належить державному холдингу TEREM, після 35 років простою відновлює виробництво снарядів 122 мм.

Цей завод припинив виробництво 122-міліметрових снарядів у 1988 році.

Стимулом для запуску виробництва стало підвищення попиту на боєприпаси радянських зразків, оскільки західні країни прагнуть забезпечити Україну снарядами, необхідними для боротьби з російськими окупантами і шукають необхідні боєприпаси по всьому світу, викуповуючи їх.

NYT наголошує, що старт виробництва боєприпасів на заводі став приємною новиною для мешканців Костенця, оскільки це означає збільшення робочих місць для місцевих мешканців. При цьому джерела фінансування налагодження виробництва снарядів невідомі.

У New York Times припускають, що фінансувати виробництво може уряд Болгарії або країни Заходу, які підтримують Україну.

За даними видання, минулого місяця представники посольства США були присутні на церемонії перерізання стрічки на новій виробничій лінії в Костенці.

За його словами, у деяких випадках можуть знадобитися поставки зброї, яка певний час взагалі не вироблялася.

На той час обговорювалися інвестиції у підприємства в Чехії, Словаччині та Болгарії, щоб відновити виробництво снарядів радянської доби для української артилерії.