The Economist: долар в Україні має коштувати не більше 9,6 гривень

Авторитетне видання The Economist опублікувало нові дані так званого “Індексу Біг-Мака”. За допомогою нього економісти розраховують справедливість курсу валюти кожної країни. Підрахунок ведеться відносно рівня купівельної спроможності населення, повідомляє “Інвестор”.

“Індекс Біг-Мака” розраховується вже понад 30 років. Дослідники за основу беруть вартість “Біг-Маку” з мережі “МакДональдс”. У його собівартості враховують продукти, оплату праці, транспортування і податки. Підсумувавши всі ці показники, можна отримати справжній “споживчий кошик”, вартість якого дозволяє виміряти курс місцевої валюти відносно долара.

ВСЕ ПРОСТО: передвиборче турне Порошенка, “шатдаун” Трампа і подорож до краю землі

У США “Біг Мак” можна купити за $ 5,58. В українській мережі “МакДональдс” “Біг-Мак” коштує 54 гривні (при курсі 27,8 грн / $), тобто 1,93 долара. У Росії 130 рублів, що за правильними підрахунками – 1,94 долара. Це означає, що українська валюта зараз є недооцінена щодо американського долара на 65,2%, тобто є найбільш недооціненою валютою світу. Російський рубль знаходиться на другому місці, і є недооціненим щодо американського долара на 65,1%.

Кожен третій українець живе за межею бідності

Найбільш переоціненою відносно долара валютою експерти назвали швейцарський франк — його  реальний курс має бути на 18,7% меншим, ніж є зараз. На другому місці норвезька крона — 5,0%, а на третьому — шведська крона – 4,6%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *