ВСЕ ПРОСТО: передвиборче турне Порошенка, “шатдаун” Трампа і подорож до краю землі

Світ простіший, ніж нам здається. Щодня кожен з нас потрапляє у потік складної та нудної інформації, розбиратися в якій не завжди й хочеться.

Але ми знаємо, як розповісти про складне – просто. Тому, щотижня чекайте небанальні, цікаві і прості огляди найважливіших подій тижня.

1. Мабуть найважливіша подія цього тижня Петро Порошенко таки поїхав у своє передвиборче турне по містах України. Спершу здавалося, що слухи про поїздку одразу по 17 містах, це тільки нагнітання хейту від політичних конкурентів, які хотіли подати всю історію з томосом, як передвиборчу кампанію одного з кандидатів в президенти, але виявилося – поїздка і справді ініціатива глави держави. Звісно, що в тур з томосом, Порошенко взяв з собою митрополита Епіфанія і патріарха Філарета, подаючи ці візити виключно як представлення релігійної перемоги України. Але, здається, люди майже не вірять, що передвиборчий період і турне по містах з томосом просто випадково збіглися у часі. Боюся щоб ця ідея не обернулася для гаранта зростанням антирейтингу перед виборами. Хоча, мабуть це вже почалося.

2. Не менш цікаві піруети зараз видає і Президент США. Дональд Трамп теж готується до своїх перевиборів. А для цього йому життєво необхідно виконати власну обіцянку побудувати стіну на кордоні з Мексикою. Демократи розуміють, що без “Стіни” Трампу дуже важко буде знову виграти вибори, і роблять все, аби не допустити її спорудження. Це спричинило в США так званий “шатдаун”, через який досі не прийнято бюджет на 2019 рік. Зі свого боку Трамп цілком може оголосити надзвичайний стан і так отримати гроші на фінансування своєї стіни. Тож поки між собою воюють політичні еліти страждають рядові держслужбовці, котрі через відсутність фінансування відправлені у примусові відпустки. Цікаво чим закінчиться ця історія? Але вже зрозуміло одне – Трамп буде виконувати передвиборчі обіцянки, навіть ціною благополуччя свого народу.

Трамп хоче оголосити надзвичайний стан

3. Не відходячи далеко від теми США, нещодавно Білий Дім офіційно заявив, що з Сирії будуть виведені американській війська. Найбільше від цього зраділи в Туреччині. Тамтешній диктатор Раджеп Ердоган спить і бачить як би стерти з лиця землі ненависних йому курдів. Курди ж в свою чергу є союзниками американців на Близькому сході і мають одну з найбільш боєздатних армій в регіоні. Тож, якщо Америка все ж покине територію Сирії, там гарантовано розгорнеться справжня м’ясорубка, де всі воюватимуть з усіма. А виграє від цього тільки Ісламська держава, яка зможе знову наростити сили і захопити раніше втрачені населені пункти, і Росія з своїм союзником Башаром Асадом, котрим відсутність “Великого брата” в регіоні тільки розв’яже руки для подальшої ескалації конфлікту.

4. Але не тільки на Близькому сході зараз відбувається всяка чортівня. В колись заможній і процвітаючій Венесуелі вже сім років поспіль посаду Президента займає абсолютно дурний, некомпетентний і корумпований колишній водій автобуса Ніколас Мадуро. Днями він заступив на свою другу каденцію. Марно говорити, що вибори були повністю сфабрикованими і суспільство їх відкрито бойкотувало. Навіть 12 країн Латинської Америки і Канади заявили, що не визнають легітимність Мадуро і закликали диктатора передати владу Національній асамблеї. Втім, такі як Мадуро свої кабінети добровільно не покидають. Вони залишають пост тільки на катафалку. Питання лише в тому, наскільки швидко він приїде за венесуельським диктатором. А звичайним громадянам Венесуели можна тільки поспівчувати. За декілька років від економіки країни може залишитися лише дірка від керма автобуса Мадуро.

5. На завершення поговоримо про останніх романтиків епохи, хоч більшість їх називає просто диваками. Виявляється зараз у світі, все ще багато людей вірить в те, що Земля має форму диска з Північним полюсом в центрі, а Антарктида є суцільною стінкою по краю. Для них у 2020 році Міжнародна конференція “Плоска Земля” організовує круїз до краю землі. При цьому мандрівники збираються використовувати GPS і сучасне електронне навігаційне обладнання. Особисто мені б не хотілося, щоб їм хтось розповів про те, що GPS визначає ваше місце розташування завдяки мережі супутників, які обертаються (навколо!) Землі. Най хоч десь залишаться мрійники і романтики.

Юрій Величко – журналіст “Інвестор-ЮА”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *