Українцям втричі завищили суми в платіжках за газ: як перевірити лічильник

Населенню заднім числом було збільшено суми в платіжках за газ через “температурні коефіцієнти”.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Деталі: Перший раз – в тарифі на розподіл, другий раз – на цей же обсяг газу в оплаті за сам газ. А втретє “температурні коефіцієнти” нараховувалися автоматично самими газовими лічильниками, які мають термокомпенсацію або так зване “директивне приведення” до стандартних умов.

Щоб не платити зайве, потрібно перевірити, чи встановлений у вас лічильник з термокомпенсацією або “директивним приведенням” до стандартних умов. Якщо так – ви маєте право вимагати від облгазів компенсацію за переплату. 

Як перевірити?

  • Подивіться на фото. Якщо на лічильнику є ось такі позначки, виділені червоним, – “ТБ=0°C” чи “Тб=15°C”, або біля типорозміру є буква “Т”, то ви власник такого лічильника;
  • Якщо виявите, що маєте такого лічильника, перевірте свій особистий кабінет на сайті вашого облгазу. Там має бути десь такий запис “Лічильник з елементами температурної компенсації” або подібний;
  • Якщо не знайдете такого напису, а побачите інший, наприклад “В опалювальному приміщенні на відстані не більше 0,5 м від входу газопроводу”, “В опалювальному приміщенні на відстані більш як 0,5 м та менш як 1,5 м від входу газопроводу”, “Зовні приміщення на відстані менше ніж 1 м від виходу газопроводу”, “Зовні приміщення на відстані більше ніж 1 м від виходу газопроводу” або подібне, – зверніться до свого облгазу та вимагайте корегування об’єму споживання, а відповідно і в постачальника зменшення плати за газ. 

Джерело: сайт Главком

Читайте також: З 1 березня пенсіонерам індексують пенсії: кому на скільки збільшать виплати?