В АРМА розповіли, що робитимуть з переданою Україні яхтою Медведчука

Окружний суд міста Спліт у Хорватії ухвалив передати Україні супер’яхту Royal Romance колишнього нардепа від ОПЗЖ і кума путіна Віктора Медведчука.

Київ планує продати 92-метрове судно вартістю близько 200 млн євро на аукціоні, повідомила голова Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) України Олена Дума.

За її словами, влада отримала запевнення від Хорватії, що яхта буде передана найближчим часом і правових перешкод для цього «не існує».

Судно виставлять на торги після оцінки його вартості.

«Продаж цього лоту стане першим прикладом реалізації заарештованих активів, які перебувають за кордоном», – зазначила Дума.

Хорватія заарештувала яхту Royal Romance навесні 2022 року майже відразу після вторгнення росії в Україну. За документами, до 2021 року судно належало компанії Fregata Marine, якою володіла дружина Медведчука Оксана Марченко.

Потім його переписали на іншу фірму Lanelia Holdings, власники якої були невідомі. Яхта, побудована нідерландською Feadship, має п’ять палуб, басейн та ліфт. На ній можуть знаходитися одночасно 14 гостей та 22 члени екіпажу.

Восени минулого року у родини Медведчука знайшли нову яхту вартістю $9,6 млн (близько 846 млн рублів). 28-метрове судно з чотирма каютами та вісьмома спальними місцями під назвою Amore Mio спустили на воду у 2023 році. Російську митницю вона пройшла 26 липня.