В Україні скасували обов’язковий продаж валюти експортерами. Що це означає?

З 20 червня НБУ скасувало обов’язковий продаж частини валютних надходжень на рахунки підприємств та підприємців. Більше про це розповідає “Інвестор-ЮА”.

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі із представниками бізнесу на форумі “Діалог влади та бізнесу” у Києві подякував Національному банку України за ефективну роботу.

Компанія Xiaomi жорстко поглузувала над телефонами Apple (відео)

Хочу вас привітати з маленькою перемогою. Від сьогодні ніхто не заставлятиме вас продавати валюту. Це ознака макрофінансової стабільності у країні. За це маємо подякувати Національному банку України. Я переконаний, що це результат його незалежності, і я буду її поважати та захищати“, — заявив він.

Нагадаємо, що у листопаді 2012 року Нацбанк запровадив вимогу про обов’язковий продаж валютних надходжень для експортерів. У серпні 2014 року регулятор зобов’язав їх продавати 100% виторгу, щоб забезпечити фінансову стабільність в Україні. У вересні 2014 року Нацбанк знизив цю вимогу до 75%, у червні 2016 року – до 65%, а у квітні 2017 року – до 50%, із 1 березня 2019 року – до 30%.

Як бачили 2017 рік художники СРСР середини минулого століття (фоторепортаж)

У Нацбанку пообіцяли, що продовжать валютну лібералізацію, поки всі валютні обмеження не буде знято із поліпшенням макроекономічних умов в Україні.

Інвестиційний банкір, спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса розповів, що бізнес давно очікував на це рішення, а наявність обмеження такого роду “непритаманна для нормальної розвинутої економіки”.

Хліб, гречка, алкоголь: експерти розповіли, що ще подорожчає найближчим часом

За його словами, це “позитивний сигнал, що НБУ буде продовжувати лібералізацію” фінансового ринку.

Це сигнал, що Нацбанк не бачить загроз національній валюті“, — вважає банкір. Він нагадав, що введення таких обмежень було одним із ключових елементів “боротьби за стабільну гривню”.

Пан Фурса підкреслив, що хоча це рішення й не змінить практику ведення бізнесу, проте дасть можливість підприємцям самостійно розпоряджатись своїми грошима, а це завжди позитивно.

Читайте також: ЗМІ створили карту світу, на якій кожна країна в чомусь лідирує

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *