Запаси вугілля в Україні досягли історичного мінімуму

Запаси вугілля на складах українських теплових електростанцій станом на 25 січня склали 455 тис. тонн. Цей показник є історичним мінімумом і не гарантує енергетичну безпеку країни.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Про це на засіданні НКРЕКП заявив директор з управління ОЕС України – головний диспетчер НЕК “Укренерго” Віталій Зайченко.

Коментар: “На жаль, склади вугільних електростанцій спрацьовані до рівня, який, напевно, є найнижчим за весь період незалежності України. Станом на 25 січня на складах ТЕС знаходиться 455 тис. тонн вугілля, з них антрацитової групи 163 тис. тонн і газової групи 291 тис. тонн. Хочу звернути увагу, що половина цього вугілля зосереджена на двох станціях: 116 тис. тонн антрациту на Луганській ТЕС і 105 тис. тонн на Слов’янській ТЕС, яка, як ви знаєте, не працює. Залишилося на всіх інших станціях 220 тис. тонн, яких абсолютно недостатньо для гарантування енергетичної безпеки країни“, – сказав Зайченко.

За його словами, активні запаси вугілля нижче гарантованих на 522 тис. тонн – на 51 тис. тонн з антрациту і на 471 тис. тонн – з газового вугілля.

Як повідомив головний диспетчер “Укренерго”, українську енергосистему в минулий морозний тиждень вдалося збалансувати завдяки нарощуванню імпорту електроенергії з Білорусі.

За даними НЕК “Укренерго”, білоруський імпорт в період з 18 до 24 січня збільшився з 6,3 до 9,4 млн кВт-год на добу.

Наразі подальшому нарощуванню імпорту з Білорусі перешкоджає недостатня пропускна здатність між енергосистемами двох країн, яка становить 900 МВт за поточної потреби України в імпорті на рівні 1,5 ГВт.

Коментар: “Без достатніх поставок вугілля збалансуватися можна буде або при переході на спалювання природного газу або за рахунок відключення споживачів“, – наголосив Зайченко.

Джерело: сайт Час-Дій.

Читайте також: “Кожен виборець заплатить по 47 грн”: скільки грошей отримають партії у 2021 році