Біткойн зазнав найбільшого падіння за останній місяць після запуску ETF-фондів

Курс токена, що коливався між прибутками і збитками, майже не змінивсяі становив $42,713 станом на 10:00 за Києвом. Він падав три дні поспіль до неділі, що стало найдовшим періодом падіння з середини грудня. Менші криптовалюти змінилися неоднозначно, при цьому Ether, що посідає друге місце, знизився, а BNB виріс.

За даними Bloomberg, партія з майже десятка ETF, в тому числі від інвестиційних титанів BlackRock і Fidelity Investments, почала торги 11 січня. Після їхнього запуску біткойн ненадовго сягнув дворазового максимуму вище 49 000 доларів, але потім почав відступати.

Цей стрибок і швидке падіння мають ознаки реакції «купуй чутки, продавай факти», яку очікували деякі спостерігачі, пише Тоні Сікамор, ринковий аналітик IG Australia Pty, у своїй записці. Він бачить можливе падіння до $38 000 – $40 000, виходячи з сигналів від графічних моделей біткоїна.

Прихильники спірної ролі біткоїна як засобу збереження вартості стверджують, що перші американські спотові біржові фонди для токенів збільшили доступ інвесторів до криптовалюти. Скептики вказують на глибокий криптовалютний крах 2022 року і подальші банкрутства як на причину обережності щодо ширшого впровадження, незважаючи на часткове відновлення ринку минулого року.

У своєму дописі в соціальній мережі X старший аналітик Bloomberg Intelligence Ерік Балчунас повідомив, що за перші два дні торгів нові американські спотові фонди отримали чистий приплив коштів у розмірі $819 млн. З них $500 млн – в iShares Bitcoin Trust від BlackRock і $422 млн – в біткойн-фонд Fidelity Wise Origin.

За словами Балчунаса, Grayscale Bitcoin Trust з капіталом у $26 млрд зазнав відтоку $579 млн після того, як минулого тижня був перетворений на ETF. Раніше фонд мав закриту структуру і торгувався зі знижкою по відношенню до своїх базових активів в минулому році, що підштовхнуло деяких зробити ставку на скорочення розриву.

Спекулянти, які отримують прибуток від цієї торгівлі зараз, коли дисконт майже зник, можуть бути однією з причин нещодавньої слабкості біткоїна, пише Ноель Ачесон, автор інформаційного бюлетеня «Crypto Is Macro Now».