“Це лише перший тиждень”: мовний омбудсмен розповів, скільки разів вже порушувався закон про мову

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розповів, скільки скарг щодо порушення мовного закону надійшло за тиждень від початку його дії.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Деталі: Минув тиждень з дня, коли набула чинності стаття 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Тарас Кремінь повідомляє, що за ці дні до Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 195 скарг і звернень громадян, найбільша кількість яких – з Києва та Київської області (74), найменша – з півдня та сходу України. Львів’яни надіслали 17 звернень, одесити та харків’яни – по 12.

На телефонну лінію Секретаріату за наданням додаткової інформації та консультацій звернулося близько 50 осіб. Громадяни часто просять роз’яснити, чи зобов’язані представники сфери обслуговування надавати інформацію про товари та послуги недержавною мовою на прохання споживача. 

Отож, відповідно до Закону, на прохання клієнта, його обслуговування може здійснюватися іншою мовою, крім державної, лише у випадку, якщо це прийнятно для обох сторін. Таким чином, ніхто не може зобов’язати фармацевта чи продавчиню обслуговувати клієнтів недержавною.

Коментар:Найбільше – це свідчення  законослухняності більшості представників сфери обслуговування, які, незважаючи на карантинні обмеження, продовжують створювати кращі умови для громадян України“, – зазначив Тарас Кремінь.

Невелика кількість звернень і скарг на порушення права у сфері обслуговування, на думку омбудсмена, є досягненням ефективної кількамісячної інформаційної кампанії.

Читайте також: Скільки вихідних днів буде в лютому 2021 року