Дмитро Соломчук про недоторканність і скорочення депутатів у Раді: “Кожна наша обіцянка вже реалізується”

Дев’яте скликання Верховної Ради України суттєво відрізняється від усіх попередніх: наявність монобільшості, прийняття законопроектів до ночі у перші ж дні роботи. Однозначно домінує фракція “Слуги Народу”, яка вже прийшла “під купол” з підготовленими законопроектами і має більшість серед депутатів.

Від Рівненщини до парламенту потрапили 6 “слуг”. Один з них, Дмитро Соломчук, став заступником керівника фракції у Раді. Ми поспілкувалися з Дмитром і нижче публікуємо нашу з ним розмову.

Довідка: Дмитро Соломчук – народний депутат IX скликання Верховної Ради України, раніше директор компанії “Агро-Центр”, засновник і голова громадської організації “Час-Дій”.

Дмитре, розпочнемо з актуального. Зараз “Слуга Народу” внесла велику кількість законопроектів у Раду. Скажіть, чи усі з них ви підтримуєте?

Кожний законопроект, який ми голосуємо – не є новим. Більшість з них є частиною передвиборчої програми Володимира Зеленського, моєї передвиборчої програми. Ми їх обговорювали на комітетах у партії, ще до потрапляння в Раду.

І всі ці законопроекти підтримували одноголосно? Невже усі 254 депутати мають таке схоже мислення?

Звісно, що ні. У нас запроваджена внутріпартійна дискусія, кожен може долучитися до розробки того чи іншого законопроекту, внести зміни, поправки. У нас є фахівці з кожного питання. Єдине, коли вже готове консенсусне партійне рішення – ми працюємо єдиною командою і підтримуємо його. Мені здається, в цьому і є суть політики.

Добре, давайте розглянемо останні законопроекти. Зняття недоторканності, наприклад. Вам не шкода прощатися з нею?

Знаєте, жив без неї усе життя і було добре. Я нічого не втрачаю. Якщо живеш чесно і дотримуєшся законів, тобі не потрібна недоторканність. Вона потрібна тим, хто тікає від відповідальності за злочини в Раду і хоче тут заховатися. Вона для тих, хто хоче не працювати для людей, а заробляти на них. Ми не такі, і у нас більшість у Раді. Ми знімаємо недоторканність, щоб не лише це, а й наступні скликання були рівні з народом.

Звучить це якось занадто пафосно…

А знаєте, нас так сприймали від самого початку. Але ми прийшли в Раду і з перших днів доводимо діями – наші слова і обіцянки не є пустим звуком.

Скорочення кількості депутатів. Україна велика країна і більша кількість депутатів, можливість краще представити населення. Ви таки за скорочення їх кількості?

А ви відчували, як вас представляли останні кілька десятків років? Я от ні. Таке відчуття, що від Рівненщини представників не було взагалі. Один за дві каденції сюди фактично не приїжджав, решта – згадували про округи лише напередодні виборів. Ну або це стосувалося відкатів. Зараз у нас 6 депутатів від “Слуги Народу”, які працюватимуть для Рівненщини. Це дуже важливо. Щодо скорочення, я вважаю що після перегляду і завершення реформи децентралізації багато питань будуть вирішуватися на рівні громад, а 300 депутатів, яких оберуть за пропорційною системою – буде досить.

Не боїтеся, що після введення відповідальності за кнопкодавство і прогули втратите мандат?

Ну я не збираюся прогулювати і кнопкодавити. Для мене це взагалі дикість. За кожного народного депутата голосували десятки тисяч виборців, і він зобов’язаний працювати, щоб виправдати довіру до себе. А от ті, хто потрапив у Раду не з благих намірів нехай бояться.

Днями Володимир Зеленський поставив задачі для нового уряду. Як ви ставитеся до цього?

Зараз настав унікальний час, коли в Україні нарешті з’явився дієздатний парламент, уряд і Президент. Що нас відрізняє від попередників, так це бажання працювати. Ми ставимо амбітні цілі і досягаємо їх. І при цьому ми максимально відкриті. Так буде створена програма, у якій кожен українець зможе побачити що вдалося зробити уряду. Такого ніколи не було.

Що з найголовнішого у завданнях на найближчий час можете виділити?

До 15 вересня уряд внесе на розгляд Ради проект бюджету 2020 року. Там буде багато цікавого. Найважливіше, аби економічне зростання в Україні були відчутні не з екранів телевізорів, а у кишенях. Для мене близька аграрна сфера, і я знаходжуся в аграрному комітеті Ради. Нарешті мільярди дотацій з державного бюджету не йтимуть аграрним олігархам. Проблемний для Рівненщини незаконний видобуток бурштину нарешті легалізуємо. Це лише першочергові наші кроки, попереду ще дуже багато роботи. 

Кожна наша обіцянка, дана під час виборів уже реалізовується.

Тимофій Малецький

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *