Дорогі підробки: третина колекційного віскі виявилась фальшивками

Колекційне шотландське віскі давно стало не просто напоєм, а ознакою статусу. Однак, нещодавно експерти здійснили перевірку на ринку віскі і виявили, що понад третина колекційного напою виявилась підробками, повідомляє “Інвестор”.

Ринок рідкісного та старого віскі є однією із найприбутковіших сфер у Великобританії, спеціально для того, щоб убезпечити покупців від підробок проводять дослідження. Цього року Перевірка була проведена на замовлення компанії Rare Whiskey 101 (RW101), яка надає посередницькі та консалтингові послуги покупцям і продавцям рідкісного і старого віскі. Центр екологічних досліджень Шотландського університету (SUERC) в Іст-Кілбрайді провів аналіз з визначення віку цього напою.

Американські винахідники за допомогою дронів насаджують ліси (відео)

Він знову це зробив: Маск представив підземний швидкісний тунель (фото, відео)

Для експерименту випадковим чином вибрали на аукціонах, у приватних колекціях та у роздрібних продавців та перевірили  55 пляшок напою. Підроблений віскі виявили в 21 пляшці. У Компанії-замовнику підрахували, що якщо б тести підтвердили справжність контрафактних напоїв, які брали участь у дослідженні, то вони коштували б  близько 635 тис. фунтів.

Для того, щоб точнро визначити вік напою експерти використовували радіовуглецевий аналіз.

Аналітики з компанії RW101 зазначають, що  підробки — звичайна справа для цього ринку, і приблизно кожна десята пляшка віскі, ймовірно, виготовленого до 1900 року, виявляється підробкою. Під час перевірки SUERC всі пляшки, які, ймовірно, були марковані раніше цієї дати, виявилися підробками. 

Транш буде: МВФ надасть кредитні кошти для України майже на 4 мільярди доларів

Німеччина найбільше інвестувала в Україну за минулий рік

Співзасновник компанії Девід Робертсон підкреслив, що рекомендував би утриматися від покупки віскі (особливо односолодового), ймовірно, виробленого раніше цієї дати, навіть у добросовісних постачальників — до тих пір, поки не буде доведено, що це не підробка. На думку експерта, проблема контрафакту на ринку рідкісного віскі буде тільки посилюватися, оскільки ціни на старе віскі продовжують збільшуватися, а зростання попиту неминуче приваблює шахраїв.

Загалом, відповідно до оцінок експертів RW101, сукупна вартість підробок на світовому ринку рідкого віскі досягає 41 млн. фунтів.  Це більше, ніж весь британський ринок рідкісного віскі, обсяг якого, за оцінкою тих же експертів, перевищує 36 млн. фунтів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *