Фінський експеримент: інвестиція в майбутнє чи гроші на вітер?

В кінці 1980-х років у Фінляндії було близько 18 тисяч бездомних, з яких 1 тисяча сімей. Завдяки програмі державного житла, станом на сьогодні їхнє число знизилось майже до нуля, повідомляє “Інвестор”.

В 2008 році Фінляндія почала реалізовувати державну програму створення житла для бездомних людей. Національна програма Housing First (“Спочатку – житло”) полягає в тому, що будь-який бездомний може отримати від держави недороге житло, більшу частину якого буде оплачувати держава.

Всі квартири приблизно однієї площі, яка дорівнює близько 35 квадратних метрів. Вони мають повністю обладнану кухню. Ванна кімната пристосована для людей з інвалідністю. Також, є спальня та  балкон. Влітку в розпорядженні мешканців будинку є човен, з якої вони можуть рибалити.

Зазвичай така квартира коштує 480 євро. Але якщо бездомний отримує допомогу з безробіття, то він заплатить лише близько 100 євро. Решта покриє держдотація на житло.

“З 2008 року бездомним людям було надано понад 3,5 тисячі квартир. Загальна вартість цієї національної програми з 2008 року – приблизно 250 млн євро. Житло – це не зручність, це соціальне право”,

– каже глава Y-Foundation (компанія, що займається будівництвом житла) Юха Каакінен.

Важливим фактом цієї програми є той, що завдяки забезпеченню житлом держава не тільки вкладає кошти, але й економить близько 15 тисяч євро. Бездомні часто звертаються за медичною допомогою, яка дуже дорога, за невідкладною допомогою, у них бувають справи з поліцією і так далі, а своє житло убезпечує від цього. Крім того, своє житло сприяє тому, що людина з часом знайде роботу.

Подібна програма не здійснює значного тиску на державний бюджет, адже Фінляндія знайшла просте рішення. У  країні монополія на гральний бізнес. Всі лотереї, і взагалі всі азартні ігри контролює компанія Veikkaus, яка належить державі. Вони розподіляють отриманий дохід на культуру, спорт, а також організаціям, які займаються соціальними справами і питаннями добробуту. 

Таким чином, програма державного житла здійснює важливу місію повертаючи людей у суспільство, які з тих чи інших причин втратили житло чи можливість заробляти. Крім того, вклавши кошти в житло, держава економить на зменшенні злочинів за участі безхатьків і мотивує їх до самозабезпечення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *