Фонд держмайна завершив створення Земельного банку

Фонд держмайна завершив корпоратизацію ДП «Фонд аграрних інвестицій», на базі якого створено ТОВ «Державний земельний банк».

Про це повідомив голова ФДМУ Віталій Коваль.

«Це фінальний етап у реалізації проєкту «Земельний банк» перед початком перших онлайн-аукціонів з оренди державних земель. Ми пройшли довгий шлях реформування ринку державних земель – від нормативно-правових змін і створення першого оператора «Земельного банку» до перереєстрації земель і корпоратизації підприємства», – написав він у телеграм.

Коваль наголосив, що цей процес є унікальним для України, адже вперше державне підприємство стало ТОВ, повністю належним державі. Введено новий механізм користування земельними ділянками, який замінює довгострокове користування на оренду. Орендна ставка тепер становитиме 12% від нормативної грошової оцінки, замість попередніх 1%.

Керівник ФДМУ також нагадав, що проєкт «Земельний банк» спрямований на ефективне використання державних земель, збільшення надходжень до державного бюджету, з якого фінансуються Сили оборони, та створення рівних умов для всіх учасників ринку.