На українські компанії припадає 80% контрактів на постачання армії — Міноборони

Понад 80% від загального обсягу закупівель техніки для ЗСУ припадає на вітчизняних виробників, повідомили в Міноборони України.

Повідомляється, що контракти з українськими виробниками зросли після того, як у грудні 2023 року Міністерство оборони створило нове агентство із закупівель – Державний оператор тилу (ДОТ), – яке відповідає за всі невійськові закупівлі, такі як продовольство, паливо та одяг.

З моменту свого заснування ДОТ залучив 28 нових українських компаній для забезпечення військових необхідними поставками, повідомили в міністерстві.

«Завдяки розширенню конкуренції ми бачимо, як покращується якість товарів для ЗСУ та водночас знижується ціна. Це важливий аспект нашої стратегії, оскільки прозорі правила закупівель забезпечують ширший вибір постачальників та створюють умови для інновацій», – зазначив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

Вітчизняні постачальники зараз забезпечують армію хімічними грілками, які пропонують військовослужбовцям альтернативне джерело тепла. Раніше грілки вироблялися в Китаї вдвічі дорожче.

У Міноборони повідомили, що контракт на грілки заощадив 12,5 млн грн ($304 364).

ДОТ також уклав контракт з українською компанією, яка виробляє жіночу літню польову форму та пончо. Компанія співпрацює з європейськими фірмами та виготовляє уніформу для установ ЄС.

ДОТ було засновано зокрема для боротьби з корупцією у військових закупівлях. Скандали із закупівлями одягу та продуктів харчування для армії призвели до звільнення екс-міністра оборони Олексія Резнікова у вересні 2023 року.