Нардеп Соломчук пояснив, якими будуть наслідки у разі відключення енергоблоків на АЕС

В Україні від мережі хочуть відключити одразу три енергоблоки на АЕС потужністю 3000 МВт та зменшити виробництво ще на п’яти АЕС. Рівненський нардеп Дмитро Соломчук пояснив, чим це загрожує для українців і чому цього не варто робити. 

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА

Деталі: ДП “Енергоатом” може скоротити виробництво електроенергії на українських АЕС, згідно з проєктом прогнозованого балансу виробництва електроенергії до 2020 року. Не виключенням став і Рівненський третій енергоблок, який хочуть відключити на три місяці.

Дмитро Соломчук пояснює, які економічні збитки для України може спричинити зупинка атомних реакторів:

Коментар: Внаслідок скорочення виробництва електроенергії АЕС, “Енергоатом” отримає чималі фінансові втрати, а компенсувати їх буде держава. Це мільярди гривень, які можна використати для тієї ж медичної галузі чи для наших військових. Також, підніметься ціна на електроенергію, а це вдарить по підприємцям і сектору ЖКГ. Це комплексне питання, тому я ініціював звернення до Прем’єр-міністра з проханням пояснити ситуацію. Вдячний близько сотні колегам-депутатам за підтримку звернення“.

Нагадаємо, що нещодавно народні депутати ВР звернулися до Дениса Шмигаля з проханням не зупиняти роботу атомних енергоблоків. Вони наголосили, що зупинка атомних енергоблоків збільшить обсяги викидів в атмосферу вуглекислого газу.

Також, нардеп розповідає, що закриття роботи АЕС може призвести до значних економічних збитків для держави.

Коментар: У зв’язку з карантинними заходами значно знизилося споживання електроенергії в цілому. В таких випадках об’єм виробництва необхідно знижувати, але не виключно на АЕС. Одразу після заяв про зменшення потужностей АЕС, українські ТЕС значно наростили виробництво, підключивши додаткові блоки. Зниження виробництва електроенергії має відбуватися поступово і рівномірно в усіх галузях, інакше держава отримає значні збитки“.

Нагадаємо, що новий енергобаланс передбачає скорочення виробництва на атомних енергоблоках на користь більш дорогих виробників – “зеленої” і теплової генерації, що спровокує зростання тарифу на електроенергію на ринку на “добу вперед” на 13%.

Зауважимо, що наразі в Україні вже зупинено один енергоблок, до 10 травня може бути зупинено три атомні енергоблоки, а ще на п’яти блоках буде значно знижена потужність.

Читайте також: Долар і євро синхронно впали: актуальний курс валют

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *