“Через загострення пандемії”: чи стануть переносити місцеві вибори

За словами юриста Центру політико-правових реформ Олександра Марусяка, доля місцевих виборів зараз в руках Верховної Ради. Адже згідно із законами, призначити їх можна лише з подачі парламенту. 

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Коментар: “У Конституції України та Виборчому кодексі вказано, що рішення про проведення чергових виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів, старост села, селища приймається Верховною Радою. Тому тут рішення буде приймати монобільшість. Центрвиборчком же без цієї постанови почати кампанію не може”, — підкреслив Марусяк.

Верховна Рада офіційно працює до 17 липня і справ там вистачає. Нардепи планують розглянути законопроекти про гральний бізнес, поправки до Виборчого кодексу і так далі. Тобто гіпотетична можливість провалити рішення про початок виборів із посиланням на пандемію і економічні проблеми в країні у нардепів є.

У монобільшості заперечують можливість перенесення місцевих виборів через коронавірус. За словами нардепа від Слуги народу Віталія Безгина, на рівні фракції питання з перенесенням виборів взагалі не обговорюється.

Коментар: “Є процедури. Єдина причина перенесення — надзвичайний стан. Його можна ввести тільки в тому випадку, якщо буде сплеск коронавірусу, інших причин немає. Якихось передумов прямо явних до переносу я не бачу, тому сподіваюся, що нічого не буде. Більше того, пошук будь-якої іншої причини для скасування виборів дуже негативно сприймається в суспільстві і робити цього не можна”, — пояснив нардеп.

Саме тому за станом на кінець червня перенесення місцевих виборів малоймовірний. Якщо політсили представлять своїх кандидатів по регіонах на партійних з’їздах, то тоді “давати задню” ніхто не буде. Якщо, звичайно, у країні не трапиться форс-мажор.

Джерело: сайт Час-Дій

Читайте також: “Революційна реформа Саакашвілі”: що хочуть змінити на митниці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *