В 2020 році середня ціна за пачку сигарет зросте з 36 грн до 82 грн

У парламенті планують розглянути законопроект №1210, який пропонує підняти ставки акцизу на тютюнові вироби в 2,5 рази. Середня вартість пачки сигарет вже з початку 2020 може вирости з сьогоднішніх 36 грн. до 82 грн. А по більш дорогих брендах може перевищити навіть 100 грн. Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Причина – різке підвищення тютюнового акцизу – приблизно в 2,5 рази – запропоноване в законопроекті №1210 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві”.

Про це повідомив директор департаменту конкурентоспроможності Федерації роботодавців України Олександр Яворський.

Сьогодні долар подешевшав до багаторічного максимуму

Експерт нагадує, що ще в 2017 році Законом України №2245-VIII був встановлений 8-річний графік підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби (на 2018 рік – на 30%, і наступні 7 років – на 20% щорічно), який до 2025 року мав привести національні ставки акцизу до мінімального рівня, який діє в ЄС, а саме – EUR 90 за тис. штук.

“Однак, виходячи з тексту законопроекту, у нас є шанс отримати такі ставки вже в наступному році. Середня вартість пачки сигарет в Україну в такому випадку буде приблизно 82 грн. Сьогодні середня ціна – 36 грн” – спрогнозував Олександр Яворський.

За його прогнозом, при такій ціні на сигарети населення перестане купувати легальний продукт. Він буде занадто дорогим, і піде в “тінь”, до виробників контрафакту або контрабандної продукції.

Таке різке збільшення податкового навантаження з акцизу на тютюн буде мінімальний фіскальний ефект і максимальний негативний ефект на легальний ринок тютюнових виробів, фактично вбиваючи його” – впевнений Олександр Яворський.

Читайте також: Штрафи будуть величезні: в Раді розповіли за що каратимуть депутатів

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *