Гетманцев розповів, як будуть покриті виплати військовим на 70 тисяч

Уряд планує забезпечити доплати в розмірі 70 тисяч гривень військовослужбовцям та поліціянтам, що перебувають на передовій. Вони будуть покриті коштом податків та облігацій внутрішньої державної позики.

Як профінансують виплати

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пояснив, що коштів на додаткове забезпечення військовослужбовців цілком вистачить.

Він пояснив, що більшість ідей стосовно перерозподілу коштів з фінансування телемарафону, а також скорочення чисельності державного апарату не відповідають дійсності. Гетманцев розповів, як насправді знаходитимуться кошти на доплати.

“Перше. За рахунок податків, які ми всі разом із готовністю і розумінням будемо сплачувати в обсязі, необхідному нашим військовим. Стільки, скільки буде потрібно. Друге. За рахунок внутрішнього боргу, тим більше тут є куди рухатись в плані залучення ресурсу насамперед банків”.

Гетманцев зазначив, що минулого року щоденне утримання армії коштувало державному бюджету 5 мільярдів гривень.

“Ви можете самі порахувати, скільки днів війни ми можемо профінансувати, намагаючись зекономити декілька мільярдів гривень на ефемерних державних видатках. Так, звісно, і це гроші, але це відверта дичина, коли вказують на ці кошти як на рішення”,
– пояснює чиновник.

Він також підкреслив, що Україна повинна уникати фінансування військових потреб шляхом емісії гривні.