росія може передати Ірану ППО та винищувачі для захисту від можливих ударів Ізраїлю та США – WP

Країна-терорист росія розглядає можливість передачі Ірану винищувачів і засобів ППО для захисту від можливих ударів Ізраїлю та США. Йдеться, зокрема, про російські С-400, які, за даними військових аналітиків, здатні виявляти й знищувати винищувачі-невидимки, на яких літають військові Ізраїлю та США.

Про це повідомив The Washington Post.

Уточнюється, що в березні 2023 року виробник зброї рф «Старт» запросив делегацію з Ірану на екскурсію на свій завод, де виробляють, зокрема, системи ППО для збиття літаків. «Старт» перебуває під санкціями США за підтримку війни росії проти України

Як додали у виданні, завод виробляє також мобільні пускові установки та інші компоненти для зенітних батарей, зокрема російські С-400.

За даними видання, цей тур – демонстрація науково-технічного потенціалу та виробничих можливостей, які рф може запропонувати Ірану. Наразі невідомо, чи купив тоді Тегеран російську зброю, проте візит показав, що стратегічне партнерство між країнами лише посилилося.

Наголошується, що іранська сторона відкрила новий небезпечний розділ у своїх відносинах із росією, погодившись у 2022 році поставити тисячі бойових дронів і ракет, щоб допомогти їй у війні проти України.

Зазначається, що сторони уклали угоду, які містила обіцянку росії надати союзнику сучасні винищувачі та технології протиповітряної оборони для зміцнення оборони проти будь-якого майбутнього авіаудару з боку Ізраїлю чи США.

За словами представників розвідки й експертів із питань озброєнь, угода є частиною ширшої співпраці, яка включає спільне виробництво дронів у росії, обмін технологіями протидії загрозам та оцінку озброєнь у реальному часі.

Представники розвідки зазначили, що рф проводить таємні домовленості про постачання Ірану Су-35, а також обіцяє надати технічну допомогу з іранськими супутниками-шпигунами й у будівництві ракет для виведення більшої кількості супутників у космос.

У відкритому доступі наразі немає доказів, що росія вже надала Ірану винищувачі Су-35, оскільки Ірану складно оплатити літаки, через що постачання затримуються.

Представники розвідки додали, що росія, на додаток до тисяч безпілотників, закуплених в Ірану, наприкінці 2023 року погодилася придбати додаткові військові товари приблизно на $2 млрд. Зокрема, системи захисту від безпілотників, які стали пріоритетом для російських генералів в Україні.

Окрім цього, Іран погодився продати рф ракети класу «земля – земля» для використання в Україні й очікується, що передача зброї розпочнеться найближчим часом. Водночас розвідувальні агентства наразі не бачили жодних доказів того, що ракети були доставлені.