Говард Баффет надав допомоги Україні на 500 млн дол. Він попереджає, що США роблять історичну помилку, затримуючи підтримку

Президент Володимир Зеленський та Говард Баффет у Києві.

Навіть після двох років з дня повномасштабного вторгнення, Україна бореться, і потребує друзів більше, ніж будь-коли.

Минулого тижня Росія відсвяткувала знакову перемогу, захопивши східне місто Авдіївка, і наближається до виснаження запасів артилерійських боєприпасів. Тим часом пакет військової допомоги на суму 60 мільярдів доларів застряг у Конгресі через опозицію деяких законодавців Республіканської партії.

Але Говард Баффет, старший син мільярдера-інвестора та генерального директора Berkshire Hathaway Уоррена, не має наміру покидати Україну чи її президента Володимира Зеленського.

Воєнний лідер і американський філантроп відчувають глибоку взаємну повагу. Баффет сказав Business Insider: “У світі дуже мало людей могли б зробити крок назустріч” і зробити те, що зробив Зеленський. “Я думаю, він неймовірна людина”, – сказав він.

В результаті, Фонд Говарда Дж. Баффета став непохитним союзником України з початку повномасштабного вторгнення Росії, надавши з січня 2024 року 521 779 225 доларів США на гуманітарну допомогу Україні.

США та проблема “втоми від України

“Він, мабуть, виснажений”, – сказав Баффет про Зеленського. “Не знаю, коли він спить. Він просто постійно рухається. Він пережив два роки війни, що є справжнім пеклом, і він бореться з цим щодня.”

“Він повинен мати справу з кожним міністерством і тримати їх зосередженими. Він повинен підтримувати роботу економіки. Він повинен бути залучений до військових питань. Тож для мене він той, хто зробив крок назустріч і виконав роботу, яку, на мою думку, могли зробити дуже мало людей”, – сказав Баффет.

“Я не думаю, що хтось міг би зробити краще”, – сказав він, зазначивши, що “це неймовірна сила, проти якої він бореться”.

Турбуючись про виснажливий графік Зеленського та безсонні ночі, Баффет також стурбований тим, що “втома від України” впливає на її найважливішого союзника – США.

Він попереджав про це минулого року і продовжує наголошувати на важливості підтримки військових. “З часом люди втрачають інтерес, тому підтримувати все це – складно. І це стане однією з найбільших помилок, які історично зробить США, якщо ми не продовжимо підтримувати Україну.”

“Найбільш дратівлива частина – це спостерігати за ситуацією в США, тому що є конгресмени та сенатори, чиї округи або райони отримують вигоду від цієї війни”, – сказав він.

Дії, що говорять голосніше за слова

Баффет сказав, що цього року на Україну закладено ще 300 мільйонів доларів, а протягом останніх двох років фонд перевищував заплановану суму.

Фонд значною мірою фінансується коштом його батька, Воррена Баффета. Воррен Баффет є сьомою найбагатшою людиною у світі з чистими активами в 138 мільярдів доларів.

Треба діяти рішуче

У грудні Зеленський та Говард Баффет відвідали площу в Києві, прикрашену табличками на честь найбільш відданих прихильників України під час повномасштабного вторгнення Росії, щоб показати американському філантропу, що його ім’я також викарбуване на “Алеї хоробрих”.

Зеленський сказав Баффету: “Ви – серед цих світових лідерів – друзів України”.

Баффет називає війну “найбільшою гуманітарною кризою”, яку він бачив за своє життя.

Машини проїжджають повз знищені російські танки поблизу Києва, Україна, травень 2022 року.
AP Photo/Єфрем Лукацький

“Коли Росія вторглася в Україну у 2022 році, я відчув, що це одна з тих ситуацій, коли потрібно негайно діяти, і діяти рішуче”. Його фонд зосереджується на пом’якшенні конфліктів та продовольчій безпеці – питаннях, які сходяться в Україні.

До кінця 2024 року фонд надасть Україні щонайменше 800 мільйонів доларів гуманітарної допомоги

Цей масивний внесок загалом перевищить гуманітарну допомогу Україні з боку більшості країн. Велика Британія надала 620 мільйонів доларів, а Нідерланди – 780 мільйонів доларів, згідно з трекером підтримки України Інституту Кіля. Внески фонду вже перевищили внески Канади – країни НАТО, яка має значну українську діаспору, яка надала 292 мільйони доларів гуманітарної допомоги.

“Будь-хто, хто вважає, що Україні не потрібна наша підтримка, не усвідомлює, проти чого Зеленський веде свою країну, і це неймовірна сила, проти якої він бореться”, – сказав Баффет.

Баффет пояснює зменшення підтримки України з боку США політичними чинниками. Він сказав, що це заважає підтримці країни, “яка бореться за свою свободу, демократію, суверенітет”.

Для Баффета єдиний вибір для Америки – посилити підтримку: “Або ми виступаємо з НАТО і боремося, що, на мою думку, є єдиним варіантом, або якщо ми скажемо, що не будемо підтримувати НАТО, ми опинимося в дуже поганому становищі”.

Американський мільярдер Говард Баффет (ліворуч) отримує пораду від своєї української охорони, перебуваючи в бронежилетах і шоломі на передовій.
15 червня 2023 року в Золотій Ниві, Донецький район, Україна. Паула Бронштейн.

Фонд допомагає відновити сільськогосподарську інфраструктуру, допомагає цивільним районам, постраждалим від конфлікту, замінює розбиті вікна, сприяє розмінуванню та забезпечує необхідним обладнанням співробітників служб безпеки та медичних закладів.

Фонд розпочав свою роботу з надання продовольчих пакетів на відвойованих територіях на східному фронті у 2022 році. Вони також присвятили себе розмінуванню та підтримці місцевого сільського господарства, надаючи обладнання, насіння, добрива та насіння овочів для домашніх городів.

Баффет назвав кризу продовольчої безпеки в Україні “іронічною” з огляду на її репутацію “житниці Європи”.

“Ви стоїте там і даєте їжу тому, хто все своє життя виробляв їжу для інших людей”, – сказав він.

“Україна була одним з найбільших постачальників Всесвітньої програми для продовольчої допомоги в усьому світі, тому війна справді порушила їхню діяльність”, – зауважив він.

Світ зараз менш безпечний, ніж до вторгнення Путіна в Україну

Під час гуманітарної місії Говард Г. Баффет (ліворуч) тисне руку губернатору Херсонської області Олександру Прокудіну під час зустрічі щодо відновлення після руйнівної повені 20 червня 2023 року в Херсоні, Україна. Паула Бронштейн.

Під час гуманітарної місії Говард Дж. Баффет (ліворуч) тисне руку Херсонському губернатору Олександру Прокудину під час зустрічі щодо відбудови після руйнівних повеней 20 червня 2023 року в Херсоні, Україна. Пола Бронштейн.

Говард Баффет сказав, що хоча він багато говорить зі своїм батьком про ситуацію в Україні, він має намір залишити ці розмови конфіденційними.

Однак Говард Баффет підняв свій голос для політичної адвокації, виступаючи на підтримку України та закликаючи до збільшення міжнародної підтримки і військової допомоги воюючій країні.

Світ зараз менш безпечний, ніж до вторгнення Путіна в Україну, і він буде набагато менш безпечним, якщо Путін досягне успіху в Україні. І, очевидно, Зеленський це бачить, і люди в Україні живуть цим“, – сказав Баффет.

Говард Баффет в Україні. Фонд Говарда Г. Баффета

Раніше, у 2022 році, Говард Баффет зустрічався із Зеленським у Києві, повідомляє Theron Mohamed з Business Insider. Тоді Баффет подарував Зеленському свій старий жетон, з часу роботи шерифом округу Мейкон, штат Іллінойс.

“Ти тут головний правоохоронець в Україні, тому я даю тобі свій старий шерифський жетон з часів, коли я був шерифом”, – сказав Баффет. “Тому ніхто не має права сумніватися, що саме ти “номер один”.