Який шанс розблокувати українські порти – пояснення експертів

У Стамбулі найближчим часом можуть відбутися переговори України з представниками Туреччини, ООН та РФ щодо експорту українського зерна. Експерти оцінили ситуацію і шанси на розблокування українських портів. Про це повідомляє видання “Коментарі”.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Розблокування портів розвантажило б зерносховища, а фермери отримали кошти для жнив. Член Аграрного комітету ВР Дмитро Соломчук нагадує, що Україна щороку годує близько 400 млн людей у світі. А через російську агресію робити цього не може. 

“Безумовно, це питання світової продовольчої безпеки – важливо розблокувати українські порти. Але це має статися без зняття санкцій із Росії чи преференцій для неї (як того хоче Кремль). Не можна загравати зі злочинцями – і світова спільнота починає це розуміти”, – зазначає експерт. 

Будь-які переговори щодо вивезення зерна, акцентує він, можливі лише за 100% обліку українських та світових інтересів, але аж ніяк не російських. 

“Поки що ми використовуємо всі можливі шляхи для експорту. Але залізниця, наприклад, уже працює на межі своїх можливостей. Розблокування портів розвантажило б зерносховища, а фермери отримали кошти для жнив. Маховик продовольчої кризи змушує активно включитися в процес розблокування портів світових лідерів, тому сподіваємось на більшу протикорабельну зброю та дипломатичну допомогу в деблокаді”, – розповідає Дмитро Соломчук.

Якщо в рамках чотиристоронньої робочої групи буде сформовано дорожню карту, яка гарантує безпеку та безперешкодний експорт – це можна лише вітати.

Експерт з питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук розмірковує так:

“З перших днів російського широкомасштабного вторгнення Україна попереджала світ, що ця конфронтація двох країн вдарить по всіх. У тому числі, за рахунок різкого скорочення поставок українського продовольства. Як наслідок, питання продовольчої безпеки, яке і раніше стояло досить гостро, стане надактуальним. Що в результаті і сталося. Відчутно дефіцит зернових на світовому ринку. Як наслідок – зростання цін на них та продукти, з них виготовлені. Тож питання вільного судноплавства, розблокування українських портів для експорту зерна морем, резонно, має турбувати не лише Україну. Ми бачимо постійні звернення щодо цього з боку українського президента, МЗС, Мінагрополітики. З акцентом, що нам потрібні гарантії відповідальних країн щодо того, що у разі розмінування акваторії Росія не здійснить висадку десанту, а кораблі з продовольчими вантажами не зазнають обстрілів”.

Звичайно, ми не довіряємо росіянам, зазначає експерт. Вони вже запевняли світ, що ніколи не нападуть на Україну. А 24 лютого наша країна прокинулася від ракетних та бомбових ударів. Тож цілком логічною є картина, коли з’являються треті країни, готові виступити гарантами безперешкодного проходу суден із тим самим зерном. Як у цьому випадку – Туреччина.

“Існують довірчі стосунки між українським та турецьким керівництвом. І якщо вдасться в результаті переговорів розблокувати наші порти – це матиме позитивні наслідки для всіх. Але важливо, щоб ці домовленості не били щодо нашої безпеки. Якщо в рамках чотиристоронньої робочої групи (ООН, Україна, Туреччина, Росія) буде сформовано дорожню карту, яка гарантуватиме безпеку та безперешкодний експорт – це можна лише вітати”, – каже Денис Марчук.

За його словами, за нинішніх можливостей експортування зерна (по Дунаю, а також сухопутними шляхами – залізниця та автотранспорт) – ми не можемо вийти на обсяги, які існували у довоєнний період.

“Нагадаю, що ми тоді перевозили щомісяця близько 5 млн тонн, а зараз – менше половини від цієї кількості. До того ж у травні 2022 року частка обсягів агропродукції в експортних перевезеннях залізницею не перевищувала 21%. Тоді як загальна частка експорту чорних металів та залізняку – 62% (2,4 млн тонн). Враховуючи блокаду українських портів, залізниця є одним із найдієвіших інструментів експорту продовольства. Проте більшість її зусиль спрямовано вивезення металургійної продукції. Що, на мій погляд, неприпустимо у ситуації можливого виникнення найбільшої продовольчої кризи у світовій історії”, – зазначає заступник голови ВАР.

Крім того, продовжує він, нам важливо отримати потужне протикорабельне озброєння. Це також своєрідна гарантія безпеки. І можливість самостійно розблокувати свої порти – військовим шляхом, якщо не вийде дипломатичним.

“У глобальному сенсі нам, звичайно, потрібні переговори не просто про розблокування портів, а й про світ як такий. Вже за кілька тижнів Україна увійде до процесу збирання озимини. При прогнозах у 60 млн тонн зернових та олійних культур нам необхідно вже сьогодні мати чіткий план, як ми вивозитимемо надлишки. Можливості повноцінно зберігати весь урожай – ми не маємо. Значна частина відповідних складів у нас на територіях, де йдуть бойові дії, або які тимчасово окуповані. Тих, хто залишився, точно недостатньо. Тому, звичайно, важливими є будь-які результативні переговори – як для дебокладів наших портів, так і для припинення бойових дій”, – резюмує Денис Марчук.