Як приготувати антисептик для рук власноруч?

Для профілактики захворювання Всесвітня організація здоров’я рекомендує використовувати антисептичні засоби. Однак вся річ у тому, що такі засоби дуже швидко зникають з прилавків українських аптек і магазинів. Та й ціну на них навряд чи можна назвати об’єктивною.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Деталі: Антибактеріальний гель для рук можна приготувати в домашніх умовах за кілька хвилин, а основні інгредієнти можна придбати в кожній аптеці за доступною ціною. Зробивши цей гель, ви забезпечите себе і свою сім’ю препаратом надовго, оскільки зможете отримати відразу літр цього цінного продукту.

Рецепт 1

Для приготування антисептичного засобу нам знадобляться такі інгредієнти:

  • 830 мл етилового спирту або 750 мл ізопропілового спирту (міцність повинна бути не менше 60 градусів);
  • 40 мілілітрів перекису водню;
  • 15 мл гліцерину;
  • стерильна дистильована вода (можна використовувати заздалегідь охолоджену кип’ячену воду);
  • ємність з кришкою;
  • лопатка для змішування;
  • мірна ємність, воронка.

Спосіб приготування:

Налийте спирт в ємність, потім додайте перекис водню, а також гліцерин.

Після цього в ємність долийте дистильовану воду. Обов’язково закрийте кришкою, щоб уникнути випаровування розчину антисептика.

Розчин необхідно ретельно розмішати з допомогою дерев’яної або пластикової лопатки, а потім розлити в невеликі посудини для зручності використання. Їх ви повинні носити з собою і регулярно обробляти свої руки.

Рецепт 2

Для приготування візьміть:

  • дистильовану воду – 50 мл
  • спиртову настоянку (міцність не нижче 60 градусів) – 50 мл
  • гліцерин – 30 мл
  • ефірне лимонне масло – 5 крапель

Спосіб приготування:

Змішайте всі зазначені інгредієнти, потім добре перемішайте з допомогою лопатки. Перемістіть розчин у пляшку і щільно закрийте кришкою. Потім також, як і в попередньому випадку, розлийте антисептик для рук по спеціальних місткостях, щоб було зручно використовувати поза домом.

Рецепт 3

Для приготування цього рецепту антисептика для рук в домашніх умовах потрібні наступні інгредієнти:

  • спирт, але не менше 60 градусів міцності;
  • гель алое віра;
  • ароматичне масло за вашим вибором;
  • мірні ложки;
  • пляшечка для готової продукції.

Як готувати антисептик:

Змішайте спирт і алое віра у пропорції два до одного (якщо виходить занадто рідкий розчин, то додайте ще гелю). Потім додайте ефірну олію за вашим вибором. Потрібно від п’яти до 10 крапель.

Тепер готовий гель потрібно перелити у відповідну тару. Пляшечку рекомендується використовувати з дозатором, щоб було зручно видавлювати на руки.

Правильніше і безпечніше замінити використання антибактеріального гелю миттям рук. Вода і мило набагато ефективніше захищають від мікробів, ніж антисептичний засіб.Тобто, якщо у вас є можливість ретельно помити руки з милом, то краще зробити це, ніж використовувати антисептик. Правильно мити руки протягом 20 секунд, не менше. За цей час потрібно вимити всі вигини рук, нігті, під які також можуть потрапляти віруси.

Якщо ж у вас немає доступу до води, тільки в такому випадку варто використовувати антисептик. Наприклад, такий засіб потрібно брати під час прогулянки, походу в магазин, ТРЦ і так далі. На роботі або в будь-якому приміщенні, де знаходиться багато людей, антисептик слід використовувати тільки у разі зміни роду діяльності, але не частіше. Наприклад, після того, як ви доторкнулися до телефону, столу, клавіатури загального користування, вийшли в коридор, збираєтеся йти на обід.

Не кожен антисептик впорається зі збудниками. Виготовляйте засіб, що містить від 60-80% спирту. Антисептик повинен покривати всю поверхню шкіри рук. Для цього слід використовувати не меньше 3 мл розчину. Обробляйте руки не менше 30 секунд. Це дійсно важливо, інакше небезпечні мікроби можуть вижити.

Багато бруду збирається під нігтями, тому особливу увагу приділіть їх очищення. У разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування і утворення тріщин шкіри. Тримайте антисептик якомога далі від маленьких дітей. Ці баночки дуже приваблюють малюків, але спирт, що міститься в антисептику, дуже токсичний.

Джерело: InfoResist

Читайте також: Коронавірус у Києві: що відомо про хворих?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *