Як відсудити у росії компенсацію за збитки для бізнесу

Українські роботодавці мають можливість відсудити компенсацію за збитки підприємствам унаслідок російської агресії. 

Про це йдеться у повідомленні Федерації роботодавців України (ФРУ).

Офіс Генпрокурора ініціює перед органами досудового розслідування порушення кримінальних проваджень з військових злочинів з боку рф, з подальшим залученням вітчизняних судів, а також міжнародних інституцій, зокрема Міжнародного кримінального суду, Міжнародного суду ООН, Європейського суду з прав людини.

Кінцевим результатом розслідування цих проваджень має стати притягнення рф до відповідальності в судовому порядку, у тому числі через компенсацію за заподіяну шкоду, – йдеться в повідомленні.

На думку ФРУ, ці кримінальні провадження мають стосуватися не лише злочинів проти людяності, а й власності українських підприємств. Адже внаслідок військових дій зруйновано не лише їхню промислову базу, а й втрачено людські життя. Не кажучи вже про ліквідацію робочих місць, руйнування інфраструктури, збитки для бюджетів тощо.

Роботодавцям, чиї підприємства постраждали внаслідок російської агресії, необхідно звернутися за адресою: warcrimes.gov.ua зі зверненням до генпрокурора Ірини Венедиктової із проханням ініціювати кримінальне провадження за фактом російської агресії.

У зверненні слід обов’язково вказати:

  • масштаби руйнування промислової бази;
  • кількість втрачених робочих місць;
  • суму втрачених інвестицій у виробництво (збитків);
  • сплачених податків та зборів до бюджетів за звітний період.

До прикладу, група «Метінвест» готує судові позови до Росії за руйнування «Азовсталі» та ММК ім. Ілліча. Орієнтовна сума судових претензій – $10 млрд.