“Найкраще лікують післявоєнний синдром”: українські вчені на декілька років випередили своїх британських колег

Українські вчені, серед яких й військові медики, на кілька років випередили закордонних колег у діагностиці посттравматичних стресових розладів.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Післявоєнний синдром це психічний розлад, що виникає в результаті переживання однієї чи кількох психотравматичних подій, таких як, наприклад, військові дії, теракти, аварії, тощо.

Протягом багатьох років фахівці Інституту очних хвороб і тканинної терапії імені Володимира Філатова НАМН України, військові лікарі Національного військово-медичного клінічного центру “ГВКГ” та Української військово-медичної академії виявили, що у людей, які страждають від порушень з боку психоемоційної сфери, зокрема осіб із ПТСР, мають місце специфічні офтальмологічні та нейроофтальмологічні порушення.

Це дало змогу виявити типові діагностичні ознаки, притаманні особам із ПТСР. Отримані результати підтвердили гіпотезу вчених про наявність певних аномальних змін у реакції на застосовані подразники діаметра зіниць та рухів ока у пацієнтів із ПТСР та можливість його діагностування за цими ознаками.

Коментар: Здійснені дослідження і розробки дали можливість військовим медикам на стадії ранньої діагностики виявляти осіб із ПТСР та обирати вірну тактику лікування, під час якого значно зменшується термін одужання“, – зазначив полковник медичної служби Олександр Лашин. 

Отримані результати військових медиків спільно з колегами з Інституту очних хвороб і тканинної терапії імені Володимира Філатова НАМН України успішно використовують у практиці під час обстеження учасників бойових дій. Подальше поле застосування розробки може бути дуже широким. Адже суть розроблених методів це виявити індивідуальні особливості розладів постраждалих у різноманітних кризових ситуаціях та розробити індивідуальну суб’єктно-орієнтовану програму їхнього лікування.

Джерело: сайт Арміяінформ

Читайте також: “Майже 2,5 тисячі”: в Україні різко збільшилася кількість хворих на коронавірус

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *