В Україні збільшать розмір пенсій, аліментів та інших соцвиплат: як їх рахуватимуть

З 2021 року в Україні можуть ввести базову величину, від якої залежатимуть соціальні виплати, надбавки до пенсій тощо.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Деталі: Кабмін підготував новий розрахунок пенсій, штрафів та соціальних виплат з 2021 року. 

Замість прожиткового мінімуму, ряд виплат, які не є основним доходом громадян, хочуть прикріпити до базової величини для соцвиплат і базової величини для грошових платежів і стягнень. 

З липня 2021 року ці базові величини пропонують встановити на рівні 2 100 гривень, а вже з 2022 року збільшувати їх, зважаючи на інфляцію. Такі зміни описані у проєкті закону.

Прожитковий мінімум же планують залишити. Він потрібний для визначення основних соціальних гарантій (мінімальної зарплати, мінімальної пенсії, соцдопомоги малозабезпеченим сім’ям тощо).

Як зміняться соціальні та інші виплати

Виплата на дітей

Якщо нині прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років становить 1 859 гривень, то у 2021 році базова величина для них становитиме 2 310 гривень. Для дітей віком від 6 до 18 років (зараз прожитковий мінімум для них становить 2 318 гривень) базову величину встановлять на рівні 2 940 гривень.

Саме від цих сум розраховуватимуть всі виплати на дітей, в тому числі й розмір аліментів.

Зараз мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Це 930 гривень на дитину до 6 років та 1 159 гривень на старшу дитину.

Якщо закон приймуть, то розмір аліментів становитиме 55% від базової величини для соцвиплат на дітей віком до 6 років та 70% на дітей віком від 6 до 18 років, тобто 1 155 (замість 940) та 1 470 (замість 1 159) гривень відповідно. 

Виплата на осіб служби цивільного захисту

Одноразова грошова допомога, що надається у разі смерті, травми або поранення, інвалідності чи захворювання особам рядового чи начальницького складу служби цивільного захисту, зросте. Замість не менше 100 прожиткових мінімумів (219 700 гривень) до мінімум 130 базових величин – 273 тисяч гривень.

Виплати військовослужбовцям та їх рідним

Змінять також одноразову грошову допомогу військовим:

  • 965 або 645 базових величин у випадку загибелі військовослужбовця (сума залежить від обставин);
  • у випадку встановлення інвалідності: 515 базових величин для І групи, 380 величин для II групи й 320 – для III групи;
  • громадянам, які звільняються через призов, також передбачена вихідна допомога у розмірі 2,6 базової величини.

Пенсії

Розмір основних пенсій не зміниться, адже він і надалі буде прикріплений до прожиткового мінімуму. Наразі мінімальна пенсія як і прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становить 1 712 гривень. У грудні розмір зросте до 1 769 гривень.

Проте для додаткових пенсій настануть зміни. Зокрема надбавку пенсіонерам, які не працюють і мають на своєму утриманні непрацездатних членів сім’ї, платитимуть 50% базової величини. Це 1 050 гривень замість 859 гривень, які платять зараз.

Учасники бойових дій отримуватимуть пенсії вищі розміром на 25% від базової величини, тобто на 525 гривень. Також до 5 травня вони будуть отримувати щорічну допомогу у розмірі 85% від базової величини (1 785 гривень). 

Важливо сказати, що ці виплати діють зараз, але прив’язані до прожиткового мінімуму.

Особам з інвалідністю внаслідок війни також змінять розрахунок пенсій. Їх буде підвищено в залежності від групи інвалідності. У випадку І групи пенсія зросте на 50% базової величини, у випадку II групи – на 40%, а у випадку III – на 30%.

Надбавки до пенсій отримають також і особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною. До їх пенсії додадуть 70% базової величини, тобто 1 470 гривень. Наразі вони отримують значно більшу надбавку в розмірі 200% мінімальної пенсії за віком. А це 3 436 гривень.

Почесні донори України отримають надбавку до пенсії у розмірі 13% базової величини.

Для чого вводити базову величину

Автори законопроєкту пояснюють необхідність введення базової величини для виплат, які є неосновним доходом громадян. Так їх можна буде відв’язати від прожиткового мінімуму, на основі якого визначають мінімальні пенсії, зарплати тощо.

Автори переконують, що прожитковий мінімум в Україні занижений, адже бюджет не витримає різкого підняття розмірів всіх виплат. Якщо закон приймуть, то після підвищення прожиткового мінімуму не переглядатимуть соцдопомоги, які є додатковим джерелом доходів. 

Важливо сказати, що у перший рік дії закону виплати зростуть. Проте вони залишатимуться на одному рівні, зростаючи всього на кілька відсотків щороку в міру росту інфляції. 

При цьому прожитковий мінімум можна буде підвищувати стрімкіше. І якщо раніше підняття прожиткового мінімуму призвело б до підняття соцвиплат та надбавок, то тепер цього не буде.

Нагадаємо, зараз прожитковий мінімум становить 2 118 гривень. У грудні його підвищать до 2 189 гривень. 

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: “Рейтинг зарплат”: хто в Європі заробляє менше за українців

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *