Нідерланди можуть відправити F-16 в Україну після навчання пілотів – Bloomberg

Уряд Нідерландів розглядає відправку винищувачі F-16 Україні після навчання пілотів. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на два джерела.

Останніми Нідерланди ініціювали переговори з офіційними особами США з метою чинити тиск на адміністрацію президента Джо Байдена, щоб вона дала зелене світло на постачання літаків. Після кількох місяців тиску з боку Києва та союзних урядів Байден оголосив минулого тижня, що США підтримають зусилля щодо навчання українських пілотів.

Незважаючи на готовність голландського уряду допомогти посилити українську протиповітряну оборону «якнайшвидше», підготовка пілотів і планування з розгортання винищувачів і логістики може забрати багато місяців.

«Зараз Нідерланди мають на озброєнні 42 винищувачі F-16, 24 з яких використовує голландська армія і які не можуть бути відправлені в Україну до середини 2024 року. Десяток із 18 інших літаків мали бути продані Draken International, але уряд відклав передання літаків у грудні без пояснення причин, пославшись на комерційну конфіденційність. Хоча остаточне рішення про розгортання ще не ухвалено, Україна може отримати деякі з літаків, які виставлено на продаж, або деякі з 24 літаків, які перебувають наразі в експлуатації, наступного року, залежно від графіка навчання», – ідеться в повідомленні.

Прессекретар Міністерства оборони Нідерландів заявила в четвер, що уряд розгляне можливе постачання F-16 в Україну пізніше, додавши, що підготовка пілотів зараз є пріоритетною. При цьому Нідерланди разом із Данією очолюють коаліцію з підготовки українських пілотів за підтримки Великої Британії та Бельгії.