Перемога “жовтих жилетів”: Уряд франції відмовився від підвищення цін на пальне

Протест у Франції проти підвищення цін на пальне або ж “рух жовтих жилетів” отримав перемогу у двотижневому протистоянні з урядом. Сьгодні було оголошено, що так званий вуглицевий податок не будуть вводити, повідомляє “Інвестор”.

Усі провідні видання Франції сьогодні вийшли із новинами про перемогу так званого “руху жовтих жилетів” над урядом у боротьбі проти підвищення цін на пальне. Оглядачі іх таких видань як Le Monde  та Le Figaro задаються одним питанння як так, що такий масовий спротив насправді не мав жодного лідера, а його об’єднавчими мотивами була боротьба з урядом та славнозвісні жовті жилети. При цьому багатотисячні акції охопили не лише Париж,а й всю Францію.

Протести охопили всю Францію

Протести розпочалися понад два тижні тому і від тоді чисельність демонстрантів та агресивність їхніх дій тільки зростала. Окрім мітингів вони блокують дороги, автозаправки, сховища пального і торговельні центри. Перші виступи почалися 17 листопада, в них взяли участь 280 тисяч осіб по всій країні. За цих два тижні повідомляють про затримання не менше 800 демонстрантів,  а в ході сутичок з поліцією десятки людей постраждали.

Результат пошуку зображень за запитом "la victoire des gilets jaunes"

Самі протести розпочались у відповідь на рішення президента та уряду підвищити акциз на пальне, хоча  за останній рік дизельне пальне у Франції здорожчало на 23%, бензин – на 15%. Чиновники в свою чергу зазначали, що таким чином вони турбуються про екологію і мотивують французів пересісти з автомілів з двигунами внутрішнього згоряння на громадський транспорт чи електрокар.  Найцікавіше те, що акції протесту об’єднали прихильників різноманітх політичних сил в тому чилі і тих хто в основному підтримує діяльність чинного президента.

Результат пошуку зображень за запитом "gilets jaunes et police en france"
Протести часто супроводжувались агресивними діями

Протести які набрали великого розмаху та агресивних дій значною мірою підтримувало все населення Франції. Згідно із опитуванням видання Le Monde 73% французів підтримують “рух жовтих жилетів”.

Уряд змушений піти на поступки. Прем’р-міністр Едуар Філіпп  уже заявив, що в знак миру та припинення проотистояння вони підуть на поступки. Зокрема на шість місяців для розгляду призупинення збільшення податку на викиди вуглецю на бензин, мазут і дизельне паливо, дизельне паливо урявняють з бензином, також  призупинять посилення технічного огляду, запланованого на транспортні засоби.

За словами Едуара Філіппа:

“Жоден податок не вартий того, щоб загрожувати єдності нації”

За даними джерел, рішення про відтермінування на кілька місяців запровадження нового акцизу ухвалив напередодні ввечері Еммануель Макрон після зустрічі з членами уряду.

Таким чином, французи домоглися значних поступок у боротьбі за власні права проти не обгрунтованого зростання цін і таким чином показали приклад населенню інших країн. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *