Рада ухвалила законопроєкт про вдосконалення держпідтримки аграріїв

Верховна Рада планує внести зміни в теперішню систему адміністрування та надання державної підтримки сільгоспвиробникам.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Деталі: Цей законопроєкт в першому читанні підтримав 271 депутат.

Як зазначається в законопроєкті, адміністрування програм державної підтримки аграріїв та розподіл цих коштів є одним із найслабших місць в системі підтримки сільського господарства. 

Дрібні агровиробники – сімейні фермерські господарства, домогосподарства населення, становлять левову частку від загальної кількості господарств та виробляють значну частку сільськогосподарської продукції. Однак їх доступ до коштів бюджетної підтримки є вкрай ускладненим.

Томуиіснує необхідність створення єдиної державної інформаційної системи. Остання міститиме відомості про виробників сільськогосподарської продукції та забезпечуватиме ефективне адміністрування державної підтримки.

Ще однією проблемою, яка залишається невирішеною на сьогодні, є значна кількість помилок в державному земельному кадастрі.

Проєкт покликаний визначити принципи, на яких надається державна підтримка (прозорість, публічність, цільове використання наданих коштів).

Проєктом запроваджуються законодавчі підстави для функціонування Державного аграрного реєстру.

Як повідомив в ході презентації голова комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський законопроєкт полегшує для аграріїв процедуру оформлення дотацій. 

За його словами, система об’єднує дані Державного земельного кадастру, Державного реєстру юридичних і фізичних осіб-підприємців, Реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру тварин. 

Також із законодавства виключаться положення, які стосуються державного регулювання цін на сільськогосподарську продукцію та державних заставних закупівель зерна.

Крім цього, новацією законопроєкту є надання права на отримання бюджетної тваринницької дотації суб’єктам, які займаються козівництвом та аквакультурою.

Джерело: сайт Економічна правда

Читайте також: Чи повинна медицина в Україні бути безкоштовною – соціологічне дослідження

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *