Незабаром всі українці платитимуть обов’язкові внески в розмірі 2-10% від доходу

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України розробила проект закону про обов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення. Про це повідомляє “Інвестор-ЮА” з посиланням на офіційну сторінку НКЦПФР.

Законопроект передбачає впровадження в Україні додатково до існуючої солідарної пенсійної системи, нову — накопичувальну, за якої кожен працюючий громадянин буде щомісяця перераховувати певну суму на свій особистий пенсійний рахунок.

Законопроект доповнює нині існуючу солідарну пенсійну систему новою, накопичувальною, в якій кожен працюючий громадянин здійснюватиме платежі  на свій персональний пенсійний рахунок. Після досягнення пенсійного віку він зможе отримувати додаткові виплати за рахунок зроблених внесків. Також, в разі передчасної смерті власника рахунку, гроші можуть бути в повному обсязі успадкованими його нащадками” — повідомили в Нацкомісії.

За появу у громадському місці з невакцинованою дитиною можна отримати штраф

За словами члена Нацкомісії Олександра Панченка, законопроектом пропонується встановити розмір обов’язкового внеску від 2% до 10% від доходу громадян.

Ми пропонуємо встановити розмір внеску в 2% доходу громадянина протягом першого року запровадження накопичувальної пенсійної системи. Протягом наступних років вони будуть збільшуватися на 1% щороку до кінцевого рівня в 10%. Але, важливо, що зростання внесків відбуватиметься лише у випадку зростання середньої заробітної плати в Україні в розмірі не менше 5%. Таким чином, максимальний рівень відрахувань (10%) буде встановлений лише тоді, коли середня заробітна плата в країні перевищить нинішню на 40%” — повідомив Панченко.

На думку глави Нацкомісії з цінних паперів Тимура Хромаєва, вже через 10-15 років існуюча солідарна пенсійна система “не задовольнятиме навіть мінімальних вимог до рівня життя пенсіонера”.

Вона й зараз далека від досконалості, але з погіршенням демографічної ситуації (зменшення кількості працюючих та збільшення числа пенсіонерів) та існуючим бюджетним навантаженням, борговим та соціальним, з часом солідарна система зможе в кращому випадку лише захистити майбутніх пенсіонерів від зубожіння” — заявив Хромаєв.

Читайте також: Український McDonald’s буде годувати споживачів за допомогою штучного інтелекту
Від чверті мільярда, до тринадцяти тисяч: стало відомо скільки кандидати в Президенти витратили на рекламу
Вибори Президента: в кого вірять букмекери? (коефіцієнти)

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *