Сергій Жабчик: про залучення інвесторів, місцеву владу та культуру споживання макаронів (інтерв’ю)

Досьє: Сергій Жабчик — заступник директора ТМ “ВІЛІС”, яка з 1998 року по сьогоднішній день займає лідерські позиції серед вітчизняних виробників макаронних виробів. На даний момент “ВІЛІС” реалізує власну продукцію по всій території України, в країни Європи, Африки, Азії та Латинської Америки.

Доброго дня Сергію. Спочатку “Віліс” просто торгував продуктами. Як ви перейшли до виробництва?

Доброго дня. В часи, коли тільки зароджувався “Віліс”, виробництво в Україні майже занепало, але попит на макаронні вироби був високий. Тоді мій батько вирішив, що виробляти свій продукт буде вигідніше, ніж просто перепродувати чужий.

Коли саме це було?

Це був ще 1998 рік. Тоді я був студентом і у вільний час допомагав батьку. Розвантажував 50-ти кілограмові мішки з борошном. І так заробляв свої перші гроші.

Український McDonald’s буде годувати споживачів за допомогою штучного інтелекту

“Віліс” зараз дійсно успішна компанія. Хто основний творець цього успіху?

В нас прекрасний колектив. Зараз є люди, які працюють на компанію вже понад 20 років. Це і головний механік, і менеджер з торгівлі. Без них ми б не були такими. Але, якщо відзначити когось одного, то це, безумовно, мій батько і засновник компанії — Віктор Жабчик. Він з 90-х і до сьогодні є основним двигуном нашого підприємства.

Сергій та Віктор Жабчики

Ваш товар конкурентний у порівнянні з еталонними італійськими макаронами?

Це трішки інший товар. В Україні розвинена культура споживання м’яких сортів пшениці. Це пішло ще з Радянського Союзу. М’які сорти мають значно кращу врожайність і тому були дуже популярними в той час. А італійські макарони — це здебільшого тверді сорти пшениці. В Україні ж, на мою думку, приблизно 80% людей споживають продукт з м’яких сортів.

А ви можете робити макарони з твердих сортів?

Так, можемо. Ми навіть збиралися почати це робити, але поки що нам не вдалося зробити дешевше, ніж італійські.

Який сегмент товару найбільш ліквідний? Соціальний? Середній? Преміум?

Соціальний. Наш товар має достатньо демократичні ціни і саме на це є запит в суспільстві.

Подвійне громадянство: стало відомо кому хочуть роздати українські паспорти

У Вас на столі лежить пачка макарон “Віліс”. Скільки компанія заробляє з однієї такої пачки?

Тут 450 грам. Продається вона за 9 гривень, а прибутку буде орієнтовно 40-45 копійок.

Продаєте свій товар закордон? Якщо так, то куди?

От саме ця пачка зроблена для Словаччини. Ще продаємо в Венесуелу, Анголу, Грузію, Молдову і навіть Катар.

Який відсоток товару продаєте в Україні, а який відправляється за кордон?

В Україні зараз реалізуємо близько 90% всього товару і 10% відправляється іноземним споживачам.

Сировина і потужності для виробництва українські?

Виробничі потужності в нас італійські. Вони просто найбільш якісні. А сировина на 100% українська. Ми працюємо з великими хлібокомбінатами, які дають стабільну якість.

Який відсоток продаєте самі, а який через посередників?

Загалом 90% через посередників і близько 10% реалізуємо самі.

Скільки людей працює на вас?

Не пам’ятаю точну цифру, але не менше 100 чоловік.

Будинок замість паркану

Проводите тімбілдінги? Як мотивуєте працівників працювати краще?

Нещодавно ми зібралися на “суботник” біля нашого цеху. Все це виключно добровільно. Трішки попрацювали, привели в порядок після зими територію навколо підприємства, а після цього організували великий пікнік для своїх працівників. Там вони ближче познайомилися між собою і, сподіваюся, навіть здружилися.

В що зараз вкладаєте гроші окрім бізнесу?

Я є членом громадської організації “Час-Дій”. Це мабуть зараз найефективніша ГО, яка не просто проводить багато цікавих заходів, а й надає безкоштовні юридичні консультації бізнесу і допомагає звичайним громадянам бути почутими владою. Зараз ми її фінансуємо і бачимо, що вона дійсно робить позитивний внесок у розвиток міста.

Куди порадите молодому підприємцю інвестувати гроші?

В Україні дуже хороші землі і помірний клімат. Потрібно використовувати ці плюси. Тому, дуже перспективно зараз виглядає аграрний бізнес. В людей є потреба в якісних і екологічно чистих продуктах. А якщо є попит, потрібно дати пропозицію.

Зараз українці масово виїжджають на заробітки. Там створюють бізнес, робочі місця, платять податки. Як залишити людей в Україні?

Найважливіше — це заробітна плата. В Болгарії середня зарплата зараз близько 350 доларів. В нас ситуація краща, тому в Україні мінімальна зарплата, на мою думку, не повинна бути нижчою 400 доларів.

Ми зараз потребуємо реформ і справжньої боротьби з корупцією, які всіх поставлять в рівні умови. Власники як малого, так і великого бізнесу, повинні жити і працювати за однаковими законами. Бо досі в нас багато тих, в кого є “особливі умови”.

Ну і, звісно, надати бізнесу захист від держави. В країну піде інвестор, якщо він буде впевнений, що тут його гроші захищені.

В Україні з’явиться компанія з виробництва суперкомп’ютерів

Ви сказали за високий рівень корупції. Чи доводилося коли небудь давати хабарі?

Жодного разу. Нещодавно була ситуація, коли до батька подзвонили і запропонували допомогти “вирішити” певні питання. Батько відповів: “Я мзду не плачу — тільки одягаю наручники”. Думаю, якщо кожен робив би так само, то держава б дуже швидко почала якісно змінюватися.

Що б хотіли покращити в роботі місцевої влади?

Мені не подобається як зараз вони розпоряджаються грошима платників податків. Здебільшого, все робиться в поспіху і в останній момент. Можна ж налагодити роботу так, щоб все робилося поступово і якісно. Щоб та ж дорога прокладалася постійно і на совість, а не як небудь і лиш під вибори.  

В що хотіли б вкласти гроші в майбутньому?

Зараз ми виробляємо макарони, а для їх виробництва необхідне борошно. У нас є в планах зробити повний цикл виробництва. Тому дуже хотілося б збудувати свій млин і стати незалежними від інших. Також було б цікаво розвинути своє хлібопекарське виробництво. Такі зараз мрії і плани.

Найцінніша порада, яку Ви можете дати кожному, хто прочитає це інтерв’ю?

Навіть якщо ви зараз нічого особливого і корисного для держави не робите, то хоча б повертаючись додому, старайтесь гарно виховувати своїх дітей. Це вже буде дуже хороша інвестиція в майбутнє цілої країни.

Читайте також: ДО та ПІСЛЯ: Новий соціальний флешмоб підкорює мережу (ФОТО)
Вперше в історії у космос відправиться унікальна команда
В Україну заходить найбільший у світі продавець меблів

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Юрій Величко – журналіст “Інвестор-ЮА”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *