росія планує продовжувати війну щонайменше ще 3–4 роки – The Telegraph

У росії під виробничі цехи переобладнають торгові центри, пекарні та шкільні класи, щоб продовжувати війну проти України щонайменше ще 3-4 роки.

Про це повідомив The Telegraph.

«Перехід росії на військову економіку може дати їй з часом матеріальну перевагу для перемоги у війні проти України, якщо Захід не встигатиме виробляти озброєння такими самими темпами, адже рф планує продовжувати бойові дії протягом щонайменше 3-4 років», – йдеться в матеріалі.

У виданні навели приклад ТЦ «Ітламас» в Іжевську, де раніше розміщувалися різні магазини. Зазначається, що наразі в ТЦ розташували науково-дослідний центр, що виробляє ударні БПЛА Lancet.

Наголошується, що російська влада закликає громадян працювати по шість днів на тиждень і йти добровольцями на оборонні заводи. На телебаченні рф показують, як діти вчаться збирати деталі боєприпасів у майстернях.

«Це лише найпомітніші зусилля москви з нарощування виробництва зброї. росія витрачає на війну в Україні 40% ВВП – це більше, ніж на охорону здоров’я та освіту. Експерти в галузі оборони побоюються, що у такий спосіб росія зможе отримати перевагу в матеріальних засобах, щоб виграти війну в Україні», – написали у виданні.

Водночас наголошується, що складно оцінити реальну ситуацію в країні, оскільки офіційні особи та російська пропаганда можуть «спотворювати цифри».

Зазначається, що за словами очільника МО рф сєргєя шойгу, у 2023 році росія виробила 1530 танків і 2518 бронемобілів. Він уточнив, що з лютого 2022 року виробництво танків збільшилося на 560%, БМП – на 360%, а бронетранспортерів – на 350%. Цього вистачить на поповнення втрат, але не на розширення армії.

Окрім цього, західні чиновники повідомили, що країна-терорист хоче наростити виробництво артилерійських снарядів до 2 млн на рік, що удвічі більше, ніж припускали західні спецслужби.

Наголошується, що під час літнього контрнаступу Україна випускала 7000 артснарядів на добу, а росія – 5 000. До цього місяця окупанти вистрілювали по 10 000 снарядів, а українці – 2 000. Водночас в Європі можуть виробляти лише 300 000 боєприпасів на рік станом на лютий 2023 року.

«У листопаді 2023 року міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус визнав, що обіцянка ЄС надати Україні мільйон снарядів до березня 2024 року не буде виконана. За попередні два роки Росії знадобилося зробити багато, щоб підсилити свою армію», – йдеться в матеріалі.

За даними джерела видання, ворог говорить про мобілізацію оборонної промисловості протягом наступних трьох років.

«Ми перебуваємо в моменті, коли росіяни вразливі, оскільки їхнє виробництво не відповідає їхнім вимогам. Натяк очевидний: якщо Захід не діятиме, Україна може програти війну. І що буде після цього, ніхто не знає, але з москви надходять тривожні сигнали щодо подальшого наступу на Європу», – сказало джерело видання.