Стало відомо, скільки коштують цитрусові в Україні

Сезон цитрусових у 2023 році стартує швидше у зв’язку зі зміщенням календарних свят. Про це говориться у повідомленні оптового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар”, пише agronews

Як зазначила керівник відділу маркетингу “Шувар” Тетяна Попович, сьогодні у продажу є апельсини та мандарини з Африки, Італії, Іспанії та Туреччини. Невдовзі очікуються постачання з Греції.  

Коментар: Середній діапазон ціни складає 45-100 грн/кг. Варто відзначити, що дана ціна є лише на 4% вищою від минулорічної. Офіційно сезон цитрусових відкривається з грудня, проте особливістю цього року є той факт, що підприємці ринку «Шувар» почали активно імпортувати грецьку мандаринку ще з липня. Минулого року мандарини у липні не імпортувалися. Пояснюється таке явище змінами вподобань споживача“, — додала фахівець.

Читайте також: Зростання ВВП України прискорилося до 10%: у Мінекономіки назвали причини

Вартість залежить від калібру та країни походження. Як правило, найдорожчим сегментом вважається Італія, Іспанія та Греція, більш дешевими є турецькі цитрусові.

Коментар: На вартість цитрусових також впливає період сезону — найдорожчі вони, як правило, за 10-14 днів до свята Миколая та на початку сезону, коли пропозиція ще невелика. Вже після 6 грудня вартість цитрусових може знизитися на 5-10%“, — прогнозує експерт.

Станом на сьогодні ціна майже зрівнялася з минулорічною та абсолютно відповідає періоду сезону. Турецький мандарин сорту Суцума коштує 45-60 грн/кг, італійський Клементин — 60-68 грн/кг, іспанський — 85-90 грн/кг, африканський — 95-100 грн/кг. Щодо обсягів постачання — підприємці ринку запевняють, що цього року ринок отримає достатньо цитрусових для втримання демократичних цін та задоволення потреб споживача.

Коментар: Зростання вартості продуктів із наближенням Різдва та Нового року буде в будь-якому випадку. Це стандартне явище для цього періоду року, незважаючи на війну, люди готуються до свят, а попит активізується максимально. Банан, на нашу думку, перед святом Миколая додасть у ціні +10%, а мандарини та інші цитрусові можуть зрости і на 15-18%. Це сезонні імпортовані товари, які в цей період мають найбільший попит. А  після 6 грудня ціни підуть на спад“, — вважають фахівці.