У світі новий лідер з видобутку золота

Золото – один з найрідкісніших елементів у світі, вміст його в тонні породи становить — 0,005 г, або 0,0000005 %. Приблизно такий самий вміст у гірських породах має платина, менший — родій, іридій, телур, деякі благородні гази. Срібло (0,1 г/т) зустрічається у 20 разів, а мідь (45 г/г) — у 9000 разів частіше, ніж золото.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Взагалі його вміст у різних породах становить від 0,0001 до 0,02 г/т і більше. Золото міститься в різних породах, рудах, водах річок і океанів, рослинах і тваринах.

Але скільки золота викопує світ щороку і які країни виробляють найбільше?

У 2019 році світовий видобуток золотих копалин становив 3463,7 тонни – на один відсоток менше, ніж у попередньому році – і це перше падіння видобутку після спаду виробництва в річному обчисленні з 2008 року. Видобуток золота залишається відносно стабільним з 2010 року, що викликає питання, яке досліджували протягом багатьох років – чи досягли ми піку видобутку золота?

Пропозиція на золото порівняно незмінна протягом останнього десятиліття

Річ у тім, що все золото яке легко видобувати вже виявлено, і дослідникам доводиться копати глибше, щоб знайти економічно вигідні родовища.

Наприклад, колись Південна Африка була найбільшою золотовидобувною країною, у 1970 році її було видобуто понад 1000 тонн, але з того часу річний обсяг виробництва постійно падав. З іншого боку, за останні кілька років декілька держав вирвалися у лідери з виробництва золота.

Топ-10 країн з видобутку золота у світі

Як видно з таблиці вище, Китай посідає перше місце серед світових виробників золота з великим відривом. У рейтингу з 10 найбільших видобувачів золота, у 2019 році відбувся великий зсув – Росія взяла на себе перевагу над Австралією, претендуючи на друге місце, Індонезія випала зі списку, а Бразилія увійшла до числа десятих найбільших виробників. Гана також випередила Південну Африку, і стала лідером з видобування золота на континенті.

Читайте також: Сьогодні частину України накриють дощі, а в деяких регіонах випаде мокрий сніг: прогноз синоптика

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *